 |
T.C.
YARGITAY
Ceza Genel Kurulu
E: 1988/452
K: 1988/519
T: 05.12.1988
Yargıtay içtihatları bölümü
Yargıtay Kararı
DAVA : Yasa dışı örgüte girmek suçundan sanık Metin Yıldırım'ın TCK.nun 145/5 ve 59. maddeleri uyarınca 4 sene 2 ay ağır hapis cezasıyla cezalandırılmasına ilişkin İstanbul Devlet Güvenlik Mahkemesinden verilen 3.2.1988 gün ve 1987/195-1988/14 sayılı hüküm, sanık vekilinin temyizi üzerine 9. Ceza Dairesince incelenerek 31.5.1988 gün ve 1988/129-133 sayı ile."
"Sanığın Türkiye Kominist Partisi İlerici Gençler adlı yasa dışı örgüt mensubu olduğunu gösteren ve kerhe müstenit bulunduğunu bildirdiği ve sonradan geri aldığı hazırlık tahkikatı sırasındaki ifadelerinden başka kesin inandırıcı mahiyette delil bulunmadığı gösterilmeden yazılı olduğu şekilde hüküm tesisi ..."
İsabetsizliğinden bozulmuştur.
Yerel Mahkeme, "... Sanığın Emniyette, C. Savcılığında ve Hakimlikteki ikrarları Kominist amblemi altında çektirdiği fotoğraf ve öteki belgeler gibi delillerden yasa dışı örgüt üyesi olduğu anlaşılmıştır..." gerekçesiyle direnmiştir.
Bu hükmünde Yargıtay'ca incelenmesi sanık vekili tarafından süresinde istenildiğinden dosya C. Başsavcılığının onama isteyen 3.10.1988 gün ve 4334 sayılı tebliğnamesiyle 1. Başkanlığa gönderilmekle Ceza Genel Kurulunca okundu, gereği konuşulup düşünüldü:
KARAR : Dosya içeriğine göre, Kemik erimesinden dolayı yatalak hasta olan Ahmet ve Mehmet Ot isimli kardeşlere ait Gültepe Telsizler Mahallesi Ekmekçi Sok No:28/3 sayılı evde örgütsel çalışmalar yapıldığının ihbar üzerine 3.10.1987 günü eve baskın düzenliyen emniyet mensuplarının yaptıkları aramada 153 adet kitap, 75 adet fotoğraf 4 adet fiilim, 10 adet dergi, 1 adet Tüm Dişe ait grev gözcü önlüğü ve çeşitli karikatürler ele geçirdikleri gibi, evde bulunan sanık Metin Yıldırım ile arkadaşları Gür-İşkan Güven, Ali Öztürk Mine Erkut ve Emins Günç'ü yakalıyarak göz altına aldıkları anlaşılmaktadır.
Yerel Mahkeme ile Özel Daire arasındaki uyuşmazlık subuta ilişkindir.
Sanık hazırlık soruşturması sırasında Türkiye Kominist Partisi İleri gençler adlı yasa dışı örgütün üyesi olduğunu ikrar etmişse de, duruşmada ikrarının baskıya dayalı olduğunu söylemiştir.
Sanığın ikrarı, yakalandığı evin sahipleri olan Ahmet ve Mehmet Ot isimli sakat iki kardeşin hiç bir aşamada dinlenilmemeleri, sanıkla birlikte yakalanan ve haklarında kamu davası açılmayan şahısların eve hasta ve sakat arkadaşlarına yardım ve onlarla sohbet için geldiklerini, örgütsel çalışma yapmadıklarını söylemeleri, ele geçirilen ve bir kısmı hakkında toplatma kararı bulunan kitaplarla diğer dökümanların sanığa aidiyetlerinin tesbit edilememesi, üzerinde orak çekiç amblemi bulunan fotoğarafın sanığın kominist dünya görüşünü benimseliğini gösteren bile örgüte girme suçuna delil teşkil edecek nitelikte olmaması, sanığın zaman zaman buluşup örgütsel çalışmalar yaptığını söylediği Sadi Tan'ın yakalanmaması ve ayrıca kanıtlanmış hiç bir eyleminin bulunmaması gibi deliller karşısında ikrar kesin ve inandırıcı görülmemiştir.
Örgüte girdiğini kabule yeterli hiç bir belge ve bilgi de yoktur.
Bu nedenle hiç bir yan delille desteklenip doğrulanmayan baskıya dayalı olduğu bildirilerek sonradan geri alınan hazırlak soruşturması sırasındaki ikrarlardan başka kesine ve inandırıcı deliller bulunmadığı halde sanığın yüklenilen suçu işlediği kabul edilerek yazılı şekilde karar verilmesi usul ve yasaya aykırı olduğundan Özel Daire bozma kararına uyulmak gerekirken dosya kapsamına uygun düşmeyen gerekçelerle direnilmesinde isabet görülmemiştir.
Çoğunluk görüşüne katılmayan üyeler direnme kararı gerekçesine uygun olarak hükmün onanması yönünde oy kullanmışlardır.
SONUÇ : Açıklanan nedenlerle C. Başsavcılığının istemine aykırı olarak Yerel Mahkeme direnme kararının bozulmasına 5.12.1988 gününde yasal çoğunlukla karar verildi.