 |
T.C.
YARGITAY
Ceza Genel Kurulu
E: 1988/27
K: 1988/82
T: 07.03.1988
Yargıtay içtihatları bölümü
Yargıtay Kararı
DAVA : Orman Bölge Şefliği katip-mutemedi olan sanığın, geçici mevsimlik işçi olarak çalışan Hasan ve Haydar'a göreve başladıkları 1984 Mayıs ayından itibaren 6 ay süre ile hakettikleri ücretlerini usulüne uygun şekilde ve gerçek ücretleri üzerinden düzenlenen aylık bordroların tahakkuk kısımlarını göstermeden imzalttırarak yazılı olandan eksik ödeme yaptığı ve bu şekilde 52.744 lirayı ödemeyerek haksız çıkar sağladığı dosya içeriğinden anlaşılmaktadır.
İhtilas, görevde hileli aşırma (Furtum improprius), suça konu olan şeylerin hileli surette ayrıldıkları amaç dışında kullanılması, mal edinilmesidir. O halde, ihtilas zimmet cürmünün meydana çıkmamasının temine yönelik her türlü hile ve hud'a ile işlenmiş şeklidir. (A.P. Gözübüyük, TCK. Açılması, 3. Cilt Sh: 47)
Ancak ihtilas suçunun oluşması için hile ve hud'anın ait olduğu daireyi aldatacak ve fiilin ortaya çıkmamasını temine yönelik olması gerekir.
Halbuki sanık olayda hile ve hud'ayı dairesine karşı yapmamıştır.
Maaş bordrosuna gerçek aylık bedellerini yazdığı halde mağdurlar Hasan ve Haydar'a gerçek miktarları göstermeden, imzalarını almak ve noksan ödeme yapmak suretiyle adı geçen mağdurlara karşı hile ve hud'a kullanıp onların hulus ve saffetlerinden yararlanarak 52.744 lirayı 6 aylık süre içinde mal edinip haksız çıkar sağlamıştır.
Sanığın yukarıda açıklanan eylemi her bir mağdura karşı ayrı ayrı olmak üzere zincirleme dolandırıcılık suçunu oluşturur.