 |
T.C.
YARGITAY
Ceza Genel Kurulu
E: 1988/12
K: 1988/96
T: 14.03.1988
Yargıtay içtihatları bölümü
Yargıtay Kararı
DAVA : Orman Yasasına aykırılıktan sanık Necdet'in yapılan yargılaması sonunda, hakkındaki kamu davasının zamanaşımı nedeniyle ortadan kaldırılmasına dair, (Keşan Sulh Ceza Mahkemesi)nden verilen 4.12.1985 gün ve 534-823 sayılı karar, C. Savcısının temyizi üzerine Yargıtay 3. Ceza Dairesi'nce incelenerek bozulmuştur.
Direnmeye dair aynı mahkemeden verilen 27.5.1987 gün ve 1290/373 sayılı son kararın Yargıtay'ca incelenmesi, katılan vekilince istenilmiş olduğundan, dosya C. Başsavcılığı'nın davanın ortadan kaldırılmasını isteyen 29.12.1987 gün ve 3/14343 sayılı tebliğnamesiyle 1. Başkanlığa gönderilmekle; Ceza Genel Kurulu'nca okundu, gereği konuşulup düşünüldü:
KARAR : Orman Kanuna aykırı davranışta bulunmak suçundan sanık Necdet hakkında açılan kamu davasının zamanaşımı nedeniyle ortadan kaldırılmasına ilişkin hükmü, Özel Daire:
(Sanığın suç tarihinden sonra askere gitmesi sebebiyle davanın tatiline karar verildiği ve bu süre içerisinde zamanaşımı işlemediği gözönüne alınmadan yazılı şekilde hüküm tesisi) isabetsizliğinden bozmuş,
Yerel Mahkeme ise, karar yerinde yazılı gerekçelerle önceki hükmünde direnmiştir.
353 sayılı Askeri Mahkemeler Kuruluşu ve Yargılama Usulü Kanunun 20. maddesi gereğince "Muazzaf ve yedek er ve erbaşların ve yedek subay askeri memurların askere gitmeden veya silah altına çağrılmadan önce işledikleri yukarı haddi bir yıla kadar şahsi hürriyeti bağlayıcı cezayı gerektiren suçlara ait davalarda ilk ve son soruşturma işlemleri askerliklerini bitirmelerine kadar geri bırakılır."
Anılan madde gereği verilen "işlemlerin geri bırakılması" kararları, zamanaşımını kesen değil, durduran sebeplerdendir ve bu süre içinde zamanaşımı işlemez, durduran sebebin ortadan kalkmasıyla işlenmiş olan eski süreye inzimamen yeniden devam eder.
Ancak; sanığa isnat edilen ve 6831 sayılı Yasanın 95. maddesinde müeyyideye bağlanmış "devlet ormanına izinsiz hayvan sokma" suçunun asli zamanaşımı süresinin 102/5. maddesi gereğince iki sene olmasına ve sanığın terhis olduğu 5.7.1984 tarihinden itibaren yeniden işlemeye başlayan zamanaşımı süresi direnme kararının verildiği 27.5.1987'de gerçekleşmiş bulunduğundan, ittihaz olunan yerel mahkeme kararı sonucu itibariyle doğru olduğundan onanmasına karar verilmelidir.
SONUÇ : Yukarda açıklanan nedenlerle, tebliğnamedeki isteme uygun şekilde, Yerel Mahkeme direnme hükmünün ONANMASINA, 14.3.1988 gününde ve oybirliğiyle karar verildi.