 |
T.C
YARGITAY
9. Hukuk Dairesi
E: 2004/5399
K: 2004/21213
T: 30.9.2004
Yargıtay içtihatları bölümü
Yargıtay Kararı
- İTİRAZIN İPTALİ
- % 40 İCRA İNKAR TAZMİNATI
- ÖDEME TARİHİNE KADAR FAİZE HÜKMEDİLMELİ
İçtihat Özeti: 1- Davalılardan E. Holding aleyhine açılmış bir icra takibi bulunmadığından onun hakkında itirazın iptali davası açılamaz.
2- Ayrıca; diğer davalı yönünden ise; dava tari-, hinden sonra bir miktar ödemede bulunduğuna göre; takibe konu meblağdan indirim yapılmalı; bakiyesi için ise takibin devamı istenmeli; ayrıca dava tarihinden sonra ödenen miktar için ödeme tarihine kadar faiz tahakkuk ettirilmeli ve vekalet ücretine de hükmedilmelidir.
(2004 s. IİK. m.67)
(818 s. BK. m. 101, 103,104, 113)
Davacı, icra takibine yapılan itirazın iptali, takibin devamı ve %40 icra-inkar tazminatının ödetilmesine karar verilmesini istemiştir.
Yerel mahkeme, isteği kısmen hüküm altına almıştır.
Hüküm süresi içinde davalılardan E.......Yatırım A.Ş. ile davacı avukatı tarafından temyiz edilmiş olmakla dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü:
1. Dosyadaki yazılara toplanan delillerle kararın dayandığı kanuni gerektirici sebeplere göre, davalılardan E....Yatırım ve Menkul A.Ş.nin tüm
temyiz itirazları ile davacının ve E... Holding A.Ş.nin aşağıdaki bendin kapsamı dışındaki temyiz itirazları yerinde değildir.
2. Davacı, davalılardan E.....Yatırım ve Menkul Değerler A.Ş. hakkında icra takibinde bulunmuş, takibe itiraz üzerine, icra takibine vaki itirazın iptaline ve takibin devamına karar verilmesini istemiştir. Dava dilekçesinde davalı gösterilen E... Holding A.Ş. aleyhine açılmış bir icra takip talebi bulunmadığından, E......Holding A.Ş. aleyhine itirazın iptali davası açılması usulen mümkün değildir. Buna rağmen E...Holding A.Ş. aleyhine açılan davanın husumet yönünden reddine karar verilmesi gerekirken, E ...Holding A.Ş. hakkında da takibin devamına karar verilmesi hatalıdır.
3. Dava tarihinden sonra davalı işveren tarafından davacıya icra takibi konusu alacaklara mahsuben 6.100.000.000 TL. ödendiği kabul edilerek bu miktar icra takibine konu miktardan indirilerek bakiyesi için takibin devamına karar verildiği anlaşıldığından, dava tarihinden sonra ödenen 6.100.000.000 TL. için vekalet ücretine ve bu miktar için ödeme tarihine kadar faize karar verilmemesi de bozma nedenidir.
Sonuç: Temyiz olunan kararın yukarıda yazılı sebepten (BOZULMASINA), peşin alınan temyiz harcının istek halinde ilgiliye iadesine, 30.9.2004 gününde oybirliği ile karar verildi.