 |
T.C.
YARGITAY
9. Hukuk Dairesi
E: 2004/127
K: 2004/22056
T: 5.10.2004
Yargıtay içtihatları bölümü
Yargıtay Kararı
- PRİM ALACAĞI
- HAFTA VE GENEL TATİL ÜCRETİ
İçtihat Özeti: Fesihten sonra ve davacıya işçilik haklarının ödendiği sırada düzenlenen ve davacı işçinin imzasını taşıyan söz konusu ibranamede açıkça belirtilen kalemlerle ilgili olarak davalı işverinin ibra edildiğinin kabulü gerekir.
(1475 s. İş K. m. 14) (4857 s. İş K. m. 17, 32, 41, 59)
Taraflar arasındaki fazla çalışma parası, hafta ve genel tatil gündeliği ile prim alacağının ödetilmesi davasının yapılan yargılaması sonunda; ilamda yazılı nedenlerle gerçekleşen miktarın faiziyle birlikte davalıdan alınarak davacıya verilmesine ilişkin hüküm süresi içinde temyizen incelenmesi taraflar avukatınca istenilmesi ve davalı avukatınca da duruşma talep edilmesi üzerine dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü:
- Dosyadaki yazılara toplanan delillerle kararın dayandığı kanuni gerektirici sebeplere göre, tarafların aşağıdaki bendlerin kapsamı dışında kalan temyiz itirazları yerinde değildir.
- Dosya içinde bulunan ve davacı işçinin imzasını taşıyan 4.5.2001 tarihli ibranamede, davacının çalıştığı tüm süre boyunca hafta tatili ve genel tatil ücretlerinin ödendiği belirtilmiştir. Fesihten sonra ve davacıya işçilik haklarının ödendiği sırada düzenlendiği anlaşılan söz konusu ibranamede açıkça belirtilen bu kalemlerle ilgili olarak davalı işverenin ibra edildiğinin kabulü gerekir. Böyle olunca, hafta tatili ile ulusal bayram ve genel tatil ücretlerinin reddi gerekir. Mahkemece anılan isteklerin kabulü bozma nedenidir.
- Bilirkişi tarafından düzenlenen raporda, davacı işçinin haftada 3 saat fazla çalışma yaptığı sonucuna varılarak bu yönde hesaplama yapılacağı belirtilmiş olduğu halde, haftada 6 saat fazla çalışma yapmış gibi hesaplamaya gidilmiştir. Mahkemece, taktiri indirim yapılmış olmakla birlikte, anılan rapora itibar edilerek sonuca gidilmesi hatalıdır.
Öte yandan davacının izinli ve raporlu olduğu günler için de fazla çalışma ücreti hesaplanarak hüküm altına alınmasıda doğru olmamıştır.
Sonuç: Temyiz olunan kararın yukarıda yazılı sebepten (BOZULMASINA), davalı yararına takdir edilen 375.000.000 TL. duruşma avukatlık parasının karşı tarafa yükletilmesine, peşin alınan temyiz harcının istek halinde ilgiliye iadesine, 5.10.2004 gününde oybirliği ile karar verildi.