 |
T.C
YARGITAY
9. HUKUK DAİRESİ
E: 2003/18733
K: 2003/18729
T: 06.11.2003
Yargıtay içtihatları bölümü
Yargıtay Kararı
- GEÇERSİZ FESİH
- İŞE İADE
- TAZMİNAT MİKTARININ BELİRLENMESİ
ÖZETİ: Tazminat miktarı belirlenirken davacının brüt ücreti üzerinden hesaplama yapılmalı; ikramiye ve diğer sosyal haklar dikkate alınmamalıdır. En çok dört aylık ücret alacağı işçinin işverence işe başlatılmaması halinde muaccel olacağından faiz başlangıcı dava tarihi değil, işçinin işverence işe başlatılmadığı tarih nazara alınarak hesaplanmalıdır.
1475 s. IşK/13C, 13D
4857 s. İşK/20,21
Davacı işe iadesine karar verilmesini istemiştir.
Yerel mahkeme, isteği kısmen hüküm altına almıştır.
Hüküm dutuşmalı olarak, süresi içinde dav ak avukatı tarafından temyiz edilmiş ise de, işin mahiyeti itibarıyla duruşma isteminin reddine, incelemenin evrak üzerinde yapılmasına karar verildikten sonra dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü:
Davacı iş sözleşmesinin geçerli bir sebep bulunmadan feshedildiğini ileri sürerek feshin geçersizliğine, işe iadesine, işe başlatılmaması halinde bir yıllık ücreti tutarında tazminat belirlenmesine ve dört aylık ücretin hüküm altına alınmasını istemiştir.
Davalı işveren iş sözleşmesinin geçerli sebeple feshedildiğini ileri sürerek davanın reddine karar verilmesini talep etmiştir.
Mahkemece, feshin geçersizliğine, davacının işe iadesine, yasal sürede başvurmasına rağmen işe başlatılmaması halinde ödenmesi gereken tazminat miktarının sekiz aylık brüt ücreti tutan olan 26.820.000.000TL. olarak belirlenmesine ve dört aylık ücret alacağının 3.410.000.000 TL. olarak belirlenip, taleple bağlı kalınarak 10.000.000.000 TL.nin dava tarihinden itibaren yasal faizi ile birlikte tahsiline karar verilmiştir.
Mahkemece verilen feshin geçersizliğine ve davacının işe iadesine ilişkin karar dosya içeriğine, usul ve yasaya uygun bulunmuştur. Ancak;
1475 sayılı Kanun'un 4773 sayılı Kanunla değişik 13/D maddesinde tazminatın alt ve üst sınırlan gösterilmiştir. Davacının kıdemi 4 yıl 6 ay 12 gündür. Buna göre gerekçe dahi gösterilmeden tazminatın alt sınırdan ayrılarak 8 ay olarak belirlenmesi fazladır.
Tazminat miktarı belirlenirken davacının brüt ücreti üzerinden hesaplama yapılmalı; ikramiye ve diğer sosyal haklar dikkate alınmamalıdır.
Öte yandan en çok dört aylık ücret alacağı işçinin işverence işe başlatılmaması halinde muaccel olacağından faiz başlangıcı da bu tarih olmalıdır. Yazılı şekilde ücret alacağına dava tarihinden itibaren faiz yürütülmesi de hatalıdır.
Açıklanan nedenlerle, kararın bu yönlerden bozularak ortadan kaldırılmasına ve 1475 sayılı İş Kanunu'nun 13/C maddesinin son cümlesi gereğince aşağıdaki şekilde dairemizce karar vermek gerekmiştir.
SONUÇ: Yukarıda gösterilen nedenlerle,
1.Kartal 1. İş Mahkemesinin 01.10.2003 gün ve 2003/277-398 esas karar sayılı kararının bozularak ORTADAN KALDIRILMASINA,
2.İşverence yapılan feshin GEÇERSİZLİĞİNE ve davacının İŞE İADESİNE,
3.Davacının yasal sürede başvurmasına rağmen, işverenin süresi içinde başlatmaması halinde ödemesi gereken tazminat miktarının işçinin altı aylık ücreti olarak belirlenmesine,
4.Davacının işe iade için işverene süresi içinde müracaatı halinde hak kazanılacak olan ve kararın kesinleşmesine kadar en çok dört aya kadar ücretinin ve diğer haklarının davalıdan alınarak davacıya ödenmesine,
5.Dava mahiyeti itibarıyla maktu harca tabi olduğundan yatırılan harçtan maktu karar harcının mahsubu ile fazla yatırılan harcın talep halinde ilgilisine iadesine,
6.Davacı vekille temsil edildiğinden karar tarihinde yürürlükte olan tarifeye göre 200.000.000 TL. vekalet ücretinin davalıdan alınıp davacıya verilmesine,
7.Davacının yaptığı 27.700.000 TL. masrafın davalıdan alınıp davacıya verilmesine,
8.Peşin alman temyiz harcının istek halinde ilgiliye iadesine oybirliğiyle kesin olarak 06.11.2003 gününde karar verildi.