 |
T.C
YARGITAY
9. HUKUK DAİRESİ
E: 2002/6048
K: 2002/6345
T: 17.04.2002
Yargıtay içtihatları bölümü
Yargıtay Kararı
ÖZETİ: Greve katılan ve bu nedenle hizmet akdi askıda bulunan davacının işverene karşı iş görme dışındaki yükümlülükleri devam etmektedir.
1475 s. İşK/17
4857s. İşK/25
Davacı kıdem ihbar tazminatı ve TİS farkı ikramiye alacaklarının ödetilmesine karar verilmesini istemiştir.
Yerel mahkeme, isteği kısmen hüküm altına almıştır.
Hüküm süresi içinde, davalı avukatı tarafından temyiz edilmiş olmakla dosya incelendi gereği konuşulup düşünüldü.
1-Dosyadaki yazılara, toplanan delillerle kararın dayandığı kanuni gerektiriri sebeplere göre , davalının aşağıdaki bendin kapsamı dışında kalan temyiz itirazları yerinde değildir.
2-Davacının davalı işyerinde çalıştığı sırada 12/10/1999 günü grev uygulamasına başlandığı, davacının da greve katılan işçiler arasında olduğu, grev devam ettiği sırada 07.01.2003 günü gecesi işyerini terk etmekte olan vardiya amirinin özel aracını durdurarak hakaret ve darp ettiği dosya içeriğinden anlaşılmaktadır. İşveren davacının hizmet akdini bu eylemleri sebebiyle 1475 sayılı yasanın 17/2-ç maddesi gereğince feshetmesi haklıdır. Zira greve katılan ve bu nedenle hizmet akdi askıda bulunan davacının işverene karşı iş görme dışındaki yükümlülükleri devam etmektedir. Bu sebeplerle davacının ihbar ve kıdem tazminatı isteklerinin reddi feshinin hatalı değerlenme anılan isteklerin hüküm altına alınması doğru değildir.
SONUÇ: Temyiz olunan kararın yukarıda gösterilen sebepten BOZULMASINA, peşin alınan temyiz harcının istek halinde ilgiliye iadesine 17/04/2002 gününde oybirliği ile karar verildi.