 |
T.C.
YARGITAY
9. Hukuk Dairesi
E: 2002/205
K: 2002/7295
T: 7.5.2002
Yargıtay içtihatları bölümü
Yargıtay Kararı
· İSTEKTEN (Talepten) FAZLAYA HÜKMEDİLMESİ
ÖZET : Dava dilekçesinde hafta tatili ile ilgili bir istekde bulunulmadığı halde bunun da hüküm altına alınması doğru değildir.
(1086 s. HUMK. m. 74)
Davacı, kıdem ve kötüniyet tazminatları, fazla çalışma ve yıllık izin, izin ücreti ile genel tatil gündeliğinin ödetilmesine karar verilmesini istemiştir. Yerel mahkeme, isteği kısmen hüküm altına almıştır. Hüküm süresi içinde davalı T.... Ins. Tic. AŞ avukatı tarafından temyiz edilmiş olmakla dosya incelendiği, gereği konuşulup düşünüldü:
Dosyadaki yazılara, toplanan delillerle kararın dayandığı kanuni gerektirici sebeplere göre, davalının aşağıdaki bendin kapsamı dışında kalan temyiz itirazları yerinde değildir.
Dava dilekçesinde hafta tatili ile ilgili bir alacak isteğine yer verilmediği halde Hukuk Usulü Mahukameleri Kanununun 74. maddesine aykırı şekilde hafta tatili çalışma karşılığı alacağının da hüküm altına alınması bozmayı gerektirmiştir.
Sonuç: Temyiz olunan kararın, yukarıda gösterilen nedenle (BOZULMASINA), peşin alınan temyiz harcının istek halinde ilgiliye iadesine, 7.5.2002 gününde oybirliğiyle karar verilmiştir.