 |
T.C.
YARGITAY
9. Hukuk Dairesi
E: 2001/9768
K: 2001/13563
T: 13.9.2001
Yargıtay içtihatları bölümü
Yargıtay Kararı
1475/m.13,14,35
Davacı, ihbar ve kıdem tazminatı, fazla çalışma ve yıllık izin parası, ücret ve ikramiye alacaklarının ödetilmesine karar verilmesini istemiştir.
Yerel mahkeme, isteği kısmen hüküm altına almıştır.
Hüküm süresi içinde taraflar avukatlarınca temyiz edilmiş olmakla dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü:
KARAR : 1. Dosyadaki yazılara,toplanan delillerle kararın dayandığı kanuni gerektirici sebeplere göre, tarafların aşağıdaki bendin kapsamı dışında kalan temyiz itirazları yerinde değildir
2. Davalı işveren davacı işçinin müdürlük yaptığı sırada bir takım yolsuzluk işlemlerine tevelsül ettiği için sözleşmesini feshetmiş mahkemece yapılan yargılama sonunda bu feshin haklı olduğu kabul edilerek ihbar ve kıdem tazminatlarının reddine karar verilmiştir. Dosyadaki bilgilerden davacının bu eylemi nedeniyle hakkında emniyeti suistimal suçunu işlemek suretiyle kamu davası açıldığı anlaşılmaktadır .Bu kamu davasının sonuçlanıp sonuçlanmadığı kesin şekilde belli olmamakla birlikte davacı vekilinin temyiz dilekçesinde beraat kararı verilmek suretiyle sonuçlandığı açıklanmıştır. Bu durumda kamu davası dosyasının öncelikle getirtilerek bu dosyayla birlikte bir değerlendirmeye tabi tutulmalıdır. Gerçekten ceza dosyası getirtilmeden sadece işveren tarafça yapılan soruşturmaya ilişkin evrakın dikkate alınmak suretiyle fesihle ilgili karar verilmesi yeterli olmayıp gerçek durumu göstermekten uzaktır. Bu bakımdan ceza dosyasının getirtilerek bununla ilgili olarak bilirkişi tarafından herhangi bir inceleme yapılmışsa o rapor değerlendirmeye tabi tutulmalıdır. Şayet kamu davası dosyası ile hüküm kurulması mümkün değilse muhasebe ve maliye işlerinde uzman bir bilirkişi aracılığı ile konu incelettirilerek alınacak rapor dikkate alınmak suretiyle feshin haklı olup olmadığı sonucuna varılmalıdır. Buna göre ihbar ve kıdem tazminatı isteği kabul veya reddedilmelidir.
3. Kıdem tazminatı dışındaki işçilik haklan için davalı işveren daha önce temerrüde düşürülmediğine göre bu alacaklar açısından faiz başlangıç tarihi olarak dava tarihi esas alınmalıdır. Yargıtayın uygulaması bu doğrultudadır.
SONUÇ : Temyiz olunan kararın yukarıda yazılı sebepten BOZULMASINA, peşin alınan temyiz harcının istek halinde ilgiliye iadesine, 13/09/2001 gününde oybirliğiyle karar verildi.