 |
T.C.
YARGITAY
9. Hukuk Dairesi
E : 2001/8465
K : 2001/8924
T : 28.5.2001
Yargıtay içtihatları bölümü
Yargıtay Kararı
DAVA : Davacı, kötüniyet ve kıdem tazminatı, ücret farkı, kira, aile, yakacak, giyim
yardımı, bayram ikramiyesi, kıdem zammı alacağı, hafta sonu alacaklarının ödetilmesine
karar verilmesini istemiştir.
Yerel mahkeme, isteği kısmen hüküm altına almıştır.
Hüküm süresi içinde, davalı avukatınca temyiz edilmiş olmakla dosya incelendi gereği konuşulup düşünüldü.
YARGITAY KARARI
1- Dosyadaki yazılara, toplanan delillerle kararın dayandığı kanuni gerektirici sebeplere göre, davalının aşağıdaki bendin kapsamı dışında kalan temyiz itirazları yerinde değildir.
2- Davacı işçi siyasi nedenle yani kötüniyetle işine son verildiğini ileri sürerek kötüniyet tazminatı da istemiş ve mahkemece hüküm altına alınmış ise de dosya içeriğine göre kötüniyet olgusunun ispatlandığını kabul etmek mümkün değildir. Gerçekten davacı tanıkları siyasi nedenlerle davacının işine son verildiğini duyduklarını söylemekle yetinmişlerdir. Görgüye müstenit tanık anlatımlarına dayanarak kötüniyetin kabulü mümkün değildir. Bu durumda ihbar tazminatı ile yetinilmelidir.
3- Davacı sendikalı işçi olduğunu buna rağmen kendisine asgari ücret üzerinden ödemeler yapıldığı ileri sürerek fark ücret ve alacak isteğinde de bulunmuş, mahkemece mütalaasına başvurulan bilirkişi raporu doğrultusunda istek gibi hüküm kurulmuştur.
Dosya içeriğine göre davacı Belediye- İş Sendikasına üyedir. İşyerinde bazı dönemlerde Belediye-İş Sendikasının bazı dönemlerde Genel-İş Sendikasının taraf olduğu Toplu İş Sözleşmesi yürürlükte kalmıştır. Bu durum da konu mahkemece tereddütleri ortadan kaldıracak şekilde araştırılıp, incelemeye tabi tutulmak sureti ile uyuşmazlık çözümlenmelidir. Belediye-İş Sendikasının üyesi olan bir işçinin Belediye-İş'in tarafı olduğu sözleşmeden yararlanabileceği açıktır. Genel-İş Sendikasının tarafı olduğu sözleşme dönemlerinde ise dayanışma aidatı ödemek sureti ile o sözleşmelerden yararlanabilir. Bu konular açıklığa kavuşturularak dönem dönem alacaklar tesbit edilmeli ve son ücret üzerinden de tazminat her ne kadar bilirkişi raporunda farklı bir görüş ortaya atılmış ise de ücretin uyuşmazlık konusu olduğu açık bulunduğuna göre konunun derinleştirilerek açıklığa kavuşturulmasında zaruret vardır.
SONUÇ : Temyiz olunan kararın yukarıda gösterilen sebepten BOZULMASINA,
peşin alman temyiz harcının istek halinde ilgiliye iadesine, 28.5.2001 gününde oybirliği ile
karar verildi.