Hukuki.NET

T.C.
YARGITAY
9. Hukuk Dairesi
E : 2001/6835
K : 2001/10439
T : 11.6.2001

Yargıtay içtihatları bölümü

Yargıtay Kararı

 


 
DAVA : Davacı, ihbar ve kıdem tazminatı, izin ücreti, ikramiye, ücret farkı, sosyal
yardım, çocuk öğrenim yardımı, ilave tediye ile vardiya yardımı alacağının ödetilmesine
karar verilmesini istemiştir.
Yerel mahkeme, isteği kısmen hüküm altına almıştır. Hüküm süresi içinde, davalı avukatınca temyiz edilmiş olmakla dosya incelendi gereği konuşulup düşünüldü.
YARGITAY KARARI
1- Dosyadaki yazılara, toplanan delillerle kararın dayandığı kanuni gerektirici sebeplere göre, davalının aşağıdaki bendin kapsamı dışında kalan temyiz itirazları yerinde değildir.
2- Davacı vekili, müvekkilinin davalı kuruma ait iş yerinde 30.7.1987 - 1.6.1998 tarihleri arası çalıştığını, 27.6.1997 tarihli dilekçe vererek dayanışma aidatı ödemek suretiyle Toplu İş Sözleşmesinden yararlanmak istediğini, bu talebininde taşaron işçisi olduğu nedeniyle kabul edilmediğini, halbuki yapılan işlerin kurumun işleri olduğunu her yıl taşaron adı verilen kişilerle muvazah sözleşmeler yapılarak işçiler asgari ücret üzerinden çalıştırılmak istenildiğini ileri sürerek Toplu İş Sözleşmesinden doğan ücret, sosyal haklar ve ilave tediye alacağı isteğinde bulunmuştur.
Davalı kurum vekili ise, temizlik hizmetlerinin en uygun teklifi veren taşaron firmaya ihale edildiğini davacının ihale yolu ile iş alan taşaron D... TEM-PAK firmasının işçisi olduğunu, kendilerine husumet tevcih edilemiyeceğini ve davacının Toplu İş Sözleşmesinden de yararlanma hakkının bulunmadığım savunmuştur.
Mahkeme, davacının davalıya ait iş yerinde 30.7.1987 - 30.5.1998 tarihleri arasında hizmet akdi ile çalıştığını ve davalı kurumun işçisi olduğunu belirterek bu isteklerin kabulüne karar vermiştir.
Davada öncelikle çözümlenmesi gereken husus, davacının çalıştığı temizlik işinin davalı kurumca gerçekten ihale yolu ile firmalara verilip verilmediği ve davacının kurumun işçisi olup olmadığı noktasında toplanmaktadır.
Dosyada mevcut ihale belgelerinin tetkikinde; davalı M.K.E. Kurumunun İstanbul Bölge Müdürlüğüne ait misafirhane, yemekhane ve bürolarının temizlik yapımı işlerinin D... TEM-PAK firmasına verildiği görülmektedir. Davalı Kurumun asli görevinin dışında tali mahiyette olan temizlik işlerinin yapımının en uygun teklif getiren firmaya
verildiği, yapılan ihalenin Bakanlar Kurulunca çıkartılan tip şartname hükümlerine, Sosyal Sigortalar Kurumunun bu hususta çıkarmış olduğu tebliğlere ve nihayet Maliye Bakanlığının ihale konusundaki tamimlerine uygun olarak yapıldığı anlaşılmaktadır.
Öbür yandan Sosyal Sigortalar Kurumuna verilen davacıya ait bordrolardan da işverenin ihaleyi alan firma olduğu, keza davacının çalıştığı döneme ait imzalı ücret bordrolarının da aynı firmanın devamı olduğu anlaşılan D...-PAK firmasının sahibi tarafından düzenlendiği ve ücretlerinin bu firmaca ödendiği temizlik işlerinin 1.6.1998 tarihinden itibarende davalı kuruma bağlı vakfın üslendiği görülmektedir.
Bütün bu anlatımlardan ve tüm dosya içeriğinden davalı kurum ile alt işveren arasında bir muvazaa sözleşmesinin olmadığı davacı işçinin 1475 sayılı İş Kanununun l/son maddesi kapsamında alt işverenin işçisi olduğu anlaşılmakla asıl işveren olan M.K.E. Kurumunun taraf olduğu Toplu İş Sözleşmesinden yararlanamaz. Böyle olunca da davacının sözleşmeden doğan ücret, farkı, ikramiye, sosyal yardım, aile ve çocuk yardımı ve ilave tediye ücret olacak isteklerinin reddi gerekir. Mahkemenin yanlış değerlendirme ile bu istekleri hüküm altına alması isabetsizdir.
SONUÇ : Temyiz olunan kararın yukarıda gösterilen sebepten BOZULMASINA, peşin alınan temyiz harcının istek halinde ilgiliye iadesine, 11.6.2001 gününde oybirliği ile karar verildi.
 
 
İçtihat:
Hukuk Forumlarından Seçmeler
  • [Sorumluluk hukuku] Dijital Sağlık ve Yasal Düzenlemeler: Bitkisel Ürünlerin Online Satışı 
  • 01.05.2025 13:12
  • 2. küçük dairemde kira artış anlaşmazlığı 
  • 29.04.2025 15:42
  • Sözleşmede anarak whatsapp yazışmalarının yasal bildirim kanalı ilan edilmesi. 
  • 29.04.2025 00:17
  • Sözleşmedeki "görüş alınarak" ifadesi, görüşü alınan tarafa eylemi engelleme hakkı verir mi? 
  • 29.04.2025 00:03
  • [Babalık davaları] Evlat edinilen çocukların eski baba adı değişimi hk. 
  • 27.04.2025 11:06


    Yeni Mevzuat

  • KDV Filo Kiralama Şirketleri (Fleetcorp) Borçlarını Devir ALan Varlık Yönetim Şirketleri 

  • Filo Kiralama Şirketlerinin Borçlarının Varlık Yönetim Şirketlerine Devri Halinde KDV 

  • Trafik kazasında kusuru olmayan alkollü sürücüye kasko hasarı ödenir 

  • Keşide tarihinin tahrif edildiği ve ibraz sürelerinin geçtiği çekler Borçlu olunmadığının Tespiti 

  • İkinci Nesil İnternet Sitelerinin Hukuki Statüsü 




  • YARGITAY KARARLARI :
    İçtihat Arama motoru anasayfa   2007   2006   2005   2004   2003    2002    2001    2000   1999    1998    1997    1996   1995   1994   1993    1992    1991    1990    1989    1988    1987    1986    1985    1984    1983    1982    1981    1980    1979    1978    1977    1976    1975    1974    1973    1927-1972

    Diğer Bölümlerimiz +
    Tüm Hukuki NET forumları + Hukuki Portal + Hukuk Haberleri + Sözleşme ve dilekçe örnekleri + Mevzuat ve bilimsel incelemeler + Hukukçu Blogları + Avukat ilanları + Videolar + Linkler + Ansiklopedi ve Sözlük +

    İçtihat Arşivi  Eski içtihat dizini