 |
T.C
YARGITAY
9. Hukuk Dairesi
E:2001/6282
K:2001/6686
T:19.04.2001
Yargıtay içtihatları bölümü
Yargıtay Kararı
YARGITAY İLAMI
DAVA : Davacı, ihbar, kıdem, kötüniyet ve manevi tazminat, izin ücreti, ikramiye,
TİS farkı ile sosyal hak alacaklarının ödetilmesine karar verilmesini istemiştir.
Yerel mahkeme, isteği kısmen hüküm altına almıştır. Hüküm süresi içinde, davalı avukatınca temyiz edilmiş olmakla dosya incelendi gereği konuşulup düşünüldü. '
YARGITAY KARARI
1-Dosyadaki yazılara, toplanan delillerle kararın dayandığı kanuni gerektirici sebeplere göre, davalının aşağıdaki bendin kapsamı dışında kalan temyiz itirazları yerinde değildir.
2-Davacı iş akdini 14.2.1999 tarihinde emeklilik nedeniyle feshetmiştir. 1.1.1999 -31.12.2000 tarihleri arasında yürürlükte bulunan son Toplu İş Sözleşmesi 5.2.1999 tarihinde imzalanmış olup, davacının bu son sözleşmeden çalıştığı süre ile orantılı olarak yararlanması gerektiği açıktır. Ancak, kıdem tazminatına esas çıplak ücret dışındaki ayni, sosyal ve parasal hakların bir günlük miktarının bulunması için, davacıya son bir yıl içinde ödenmiş ve ödenmesi gereken hakların esas alınması gerekir. Bir başka deyişle, ikramiye, aile-çocuk yardımı, yemek, yakacak, giyecek ve bayram harçlığının bir güne düşen miktarları bulunurken, her bir kalem alacak için, son bir yıl içinde, 31.12.1998 tarihine kadar önceki dönem Toplu İş Sözleşmesine göre ödenen miktarlar ile 1.1.1999 tarihinden 14.2.1999 (fesih) tarihine kadar son Toplu İş Sözleşmesine göre ödenmesi gereken miktarlar toplanmalı, sonra bir günlük miktarları saptanarak son çıplak ücrete eklenmeli ve giydirilmiş ücret bu şekilde belirlenmelidir. Yazılı şekilde, tüm ayni sosyal hakların son bir yıl içinde son Toplu İş Sözleşmesine göre ödenmiş gibi kabul edilerek hesaplama yapılması hatalıdır.
3-Davacı fesih tarihine kadar, son Toplu İş Sözleşmesi dönemindeki Ramazan Bayramı alacağına hak kazanmıştır. Çalışmadığı süre içinde kalan Kurban Bayramı harçlığına hak kazanamaz. Kurban Bayramı harçlığının da hüküm altına alınması hatalıdır.
4-Aynı şekilde davacının son Toplu İş Sözleşmesine göre yemek yardımı alacağı da
1.1.1999 - 14.2.1999 tarihleri arasındaki süre için hesaplanıp hüküm altına alınmalıdır.
Çalışılmayan süreler için yemek yardımı istenemez.
5-Emeklilik nedeniyle iş akdinin feshi halinde, kıdem tazminatı faizinin, davacı tarafından ilgili kuruma yaşlılık aylığı almak için başvurduğunu belgelendirdiği, başka deyişle davalıya bildirdiği tarihten itibaren yürütülmesi gerekir. Buna göre, öncelikle bu hususun araştırılması, davacının yaşlılık aylığına hak kazandığını davalıya bildirdiği tarih belirli ise o tarihten, aksi halde dava tarihinden faiz yürütülmelidir.
SONUÇ: Temyiz olunan kararın yukarıda gösterilen sebepten BOZULMASINA, peşin alman temyiz harcının istek halinde ilgiliye iadesine, 19.4.2001 gününde oybirliği ile karar verildi.