 |
T.C
YARGITAY
9. Hukuk Dairesi
E:2001/4544
K:2001/7649
T.02.05.2001
Yargıtay içtihatları bölümü
Yargıtay Kararı
YARGITAY İLAMI
DAVA : Davacı, ihbar, kıdem ve kötüniyet tazminatları, fazla çalışma ve yıllık izin ücreti ile hafta ve genel tatil gündeliklerinin ödetilmesine karar verilmesini istemiştir.
Yerel mahkeme, isteği kısmen hüküm altına almıştır.
Hüküm taraflar avukatlarınca temyiz edilmiş ve davalı Avukatınca da duruşma talep edilmiş ise de; HUMK'nun 435. maddesi gereğince duruşma isteğinin süreden reddine ve incelemenin evrak üzerinde yapılmasına karar verildikten ve temyiz isteğinin süresinde olduğu anlaşıldıktan sonra dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü.
YARGITAY KARARI
1-Dosyadaki yazılara, toplanan delillerle kararın dayandığı kanuni gerektirici sebeplere göre, davalının aşağıdaki bendin kapsamı dışında kalan temyiz itirazları yerinde değildir.
2-Davacı işçinin çalıştığı işyerinde uygulanmak üzere Bakanlar Kurulunca aynı iş koluna giren bir başka işyeri için geçerli Toplu İş Sözleşmesi teşmil edilmiştir. Teşmil edilen Toplu İş Sözleşmesinin 30.9.1996 tarihinde süresi sona ermiştir. 2822 sy. Toplu İş Sözleşmesi Grev ve Lokavt Kanunu 11/3. maddesine göre "teşmil edilen Toplu İş Sözleşmesinin sona ermesiyle, teşmil kararı da ortadan kalkmış olur." Bu kural uyarınca anılan Toplu İş Sözleşmesinin yürürlüğünün sona ermesinden sonra normatif hükümlerinin uygulanması gerektiği görüşü benimsenemez. Somut olayda hizmet akdi ilişkisi 1999 yılında sona erdiği için Kıdem Tazminatının 1475 sy. İş Kanununun 14. mad. kurallarına göre "her geçen tam yıl için 30 günlük ücret tutan üzerinden" hesaplanması gerekir. 40 gün üzerinden yapılan hesaplama hatalıdır.
3-Toplu İş Sözleşmesinin süre sonu olan 30.9.1996 tarihine kadar fazla mesai ücret alacağının % 75 ve bundan sonrası için Basın İş Kanununun Ek 1. maddesinin 4. Fıkrası dikkate alınarak % 50 zamlı olarak hesaplanması gerekirken sözleşme sonrası içinde hesaplamanın % 75 üzerinden yapılması hatalıdır.
4-% 5'lerden oluşan fazla ödemeler tutarından mahkemece yapılan indirim çok azdır. Daha yüksek oranda bir indirim yapılarak bu kalem alacağın hesaplanması yoluna gidilmelidir.
SONUÇ: Temyiz olunan kararın yukarıda gösterilen sebepten BOZULMASINA, peşin alınan temyiz harcının istek halinde ilgiliye iadesine, 2.5.2001 gününde oybirliği ile karar verildi.