 |
T.C
YARGITAY
9. Hukuk Dairesi
E:2001/3126
K:2001/6251
T:12.04.2001
Yargıtay içtihatları bölümü
Yargıtay Kararı
YARGITAY İLAMI
Yerel mahkeme, isteği kısmen hüküm altına almıştır. Hüküm süresi içinde, davalı avukatınca temyiz edilmiş olmakla dosya incelendi gereği konuşulup düşünüldü.
YARGITAY KARARI
Davacı davalı B... klübünün Erkek Voleybol takımı antrenörüdür. Bu husus dosya içinde bulunan tip sözleşmeden anlaşılmış bulunmaktadır. 1475 sayılı İş Kanunu'nun 5. maddesinde yazılı bulunan istisnalar içinde bulunan sporcu kapsamı içinde antrenör de bulunmaktadır. Bu nedenle bu uyuşmazlık iş kanunu'nun kapsamı dışında kaldığından mahkemece görevsizlik kararı verilmesi gerekirken işin esasına geçilip karara bağlanması hatalı olup kararın bozulması gerekmiştir.
SONUÇ: Temyiz olunan kararın yukarıda gösterilen sebepten BOZULMASINA, peşin alınan temyiz harcının istek halinde ilgiliye iadesine, 12.4.2001 gününde oyçokluğu ile karar verildi.
KARSI OY: Davacı, davalı dernekte antrenör olarak görev yaptığını ve iş akdinin fesh edildiğini belirterek sözleşmesinde yer alan tazminatın ödetilmesine karar verilmesini talep etmiştir.
Mahkeme, davacının isteğim kısmen kabul etmiş olup karar davalı tarafça temyiz edilmiştir.
Dairemiz oy çokluğu ile vermiş olduğu kararda, davacının sporcu ve İş Yasasının 5. maddesi kapsamında olduğunu belirterek görev yönünden kararı bozmuş olup, bozma kararına aşağıda ki gerekçelerle katılmıyoruz.
İş Yasasının 5. maddesi ile sporcular yasa kapsamı dışında bırakılmışlardır. Davacının durumunun değerlendirilebilmesi için "spor-sporcu ve antrenör" kavramlarının açıklığa kavuşturulması gerekir.
Ansiklopedik sözlük anlamıyla "spor" ferdi veya kollektif oyunlar şeklinde yapılan ve genellikle yarışmaya yol açan beden hareketleridir.
"Sporcu" ise spor yapan ve sporla uğraşan kimse olarak tanımlanmaktadır.
"Antrenör" sporcuları veya spor takımlarını tedrici çalışmalarla yarışma ve karşılaşmalara hazırlayan kimselerdir.
Sporcuların çeşitli fiziki hareketleri yaparak düzenli fakat ölçülü bir şekilde çalışarak kendilerini hazırlamalarına antreman denilmekte olup, antrenörler bu faaliyetleri organize ve idare eden kişilerdir.
Bütün bu anlatımlar, sporcu ile antrenörün birbirinden farklı uğraşlar yaptıklarını ortaya koymaktadır. Yasada "sporcu" olarak belirtilen kişilerin yarışma ve müsabakalara katılan şahıslar olarak kabul edilmesi gerekir. Antrenörün asli görevi spor yapmak değil, sporcuları yarışma veya karşılaşmalara hazırlamaktır. Yani bir anlamda antrenör, öğreten ve eğitim veren kişidir. Yasanın açık anlatımından profesyonel sporcuların istisna kapsamına alındıkları anlaşılmaktadır. Bu nedenle antrenör olan kişinin işverene karşı açtığı davanın görüleceği mahkeme iş mahkemesi olduğundan bozma kararına katılamıyoruz.