 |
T.C.
YARGITAY
9. Hukuk Dairesi
E : 2001/2496
K : 2001/7752
T : 7.5.2001
Yargıtay içtihatları bölümü
Yargıtay Kararı
DAVA : Davacı, kıdem tazminatı fark alacağının ödetilmesine karar verilmesini istemiştir.
Yerel mahkeme, isteği kısmen hüküm altına almıştır. Hüküm süresi içinde, davalılar avukatınca temyiz edilmiş olmakla dosya incelendi gereği konuşulup düşünüldü.
YARGITAY KARARI
Davacı, davalıya ait muhtelif şirketlerde çalıştığını, bu şirketlerdeki hizmeti sona erdikten sonra tazminatlarını aldığım, son kez Ü... San.Tic. AŞ. tarafından hizmet akdinin sona erdirildiğini ve son hizmetinin karşılığı kıdem tazminatının ödendiğini ancak, toplam hizmeti üzerinden kıdem tazminatının hesaplanarak ödenenlerin çıkarıldıktan sonra fark kıdem tazminatı talep etmiş olup istek mahkemece kabul edilmiştir.
Dosya içeriğine göre, davacı ilk kez Ü... AŞ. işyerinde çalışmış bu çalışması sonunda işverenlikçe davacıya ihbar ve kıdem tazminatı ödenmiş ve kendisinden ibraname alınmıştır. Bir müddet sonra davacı, yeni bir şirkete girmiş bu hizmeti de ihbar ve kıdem tazminatı ödemek suretiyle sona erdirilmiştir.
Dosyadaki bilgi ve belgelere göre davacı, birbirinden farklı işverenlere ait işyerlerinde çalışmış bulunmaktadır. Bu şirketlerin birbirleriyle hukuken bir ilgileri olmadığı gibi şirketler arasında da devir söz konusu değildir. Diğer bir deyişle davacının çalışmaları 1475 iş kan. 14/11. Maddesi kapsamına girmemektedir.
O halde davanın reddi gerekirken kabulü yersiz olup bozmayı gerektirmiştir.
SONUÇ : Temyiz olunan kararın yukarıda gösterilen sebepten BOZULMASINA, peşin alınan temyiz harcının istek halinde ilgiliye iadesine, 7.5.2001 gününde oyçokluğu ile karar verildi.
KARSI OY
Davacı aynı grup şirketler içinde çalışmış ve hizmet akti eylemli bir biçimde kesintiye uğramaksızın devam etmiştir. "Kıdem tazminatı" adı altında ödemeler yapılmış, son ayrılmada ise en son çalışma dikkate alınarak kıdem tazminatı ödenmiştir. Mahkemece davacının bütün çalışması gözönünde tutulmak suretiyle tazminatın hesaplanıp, bakiye miktarın tahsiline karar verilmesi yolundaki hüküm, isabetli olduğundan onanması gerekmektedir. Açıkladığım nedenle bozma kararına katılamıyorum.