 |
T.C.
YARGITAY
9. Hukuk Dairesi
E: 2001/225
K: 2001/3914
T: 14.3.2001
Yargıtay içtihatları bölümü
Yargıtay Kararı
* İŞ (Hizmet) AKTİ
* KIDEM TAZMİNATI
* İŞÇİNİN BİR İŞYERİNDEN DİĞERİNE DEVRİ
* HİZMET AKTİNİN FESHİ
ÖZET: İşçinin bir işyerinden diğerine devri hizmet aklinin
feshi sonucunu doğurmaz. Taraflarda bu konuda mutabıktır.
Somut olayda da böyle bir durumda dava dışı anonim şirket
davalı şirketin yerine geçmiştir.
Bu itibarla, sözleşme devam ettiğine göre; davacı işçinin
kıdem tazminatını isteyemez.
(1475 s. İş K. m. 13, 14)
Davacı, kıdem tazminatının ödetilmesine karar verilmesini istemiştir. Yerel mahkeme, isteği hüküm altına almıştır.
Hüküm süresi içinde davalı avukatı tarafından temyiz edilmiş olmakla dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü:
Davacı işçi uzman ekonomist olarak özel hukuk tüzel kişiliği olan davalı P... Ticaret Limited şirketine ait işyerinde 1984 yılında başladığı bu çalışmasını 10.1.1999 tarihine kadar sürdürmüştür. Dosya içeriğine göre davacı 10.1.1999 tarihinde bir dilekçe vererek dava dışı T... P... Anonim Ortaklığı işçisi olarak aynı işyerinde aynı işte çalışmaya devam etmiştir.
Bu değişiklik konusu gerek davacı işçinin gerek davalı işverenin ve gerekse dava dışı TPAO'nun mutabakatı mevcut olduğu gibi dava dışı şirkette, davalı işverenin hizmet süresi ile ilgili bütün taahhütlerini üstlenmiştir. Oluşan bu durum işçinin bir işyerinden diğerine devri anlamında olup hizmet akdinin feshi sonucunu doğurmaz. Taraflar esasen bu konuda da mutabıktırlar. İş hukukunda son yıllarda büyük bir gelişme gösteren esneklik kapsamı içinde hizmet devrine yer verildiği sıkça gözlenmektedir. Özellikle öğretide bu konuda olumlu görüşler serdedilmiş ve böyle bir olanaktan yurdumuzda da yararlanılması şeklinde sonuçlara ulaşılmıştır. Somut olayda da böyle bir durumda dava dışı anonim şirket davalı şirketin yerine geçmiştir. Bu itibarla sözleşme devam ettiğine göre davacı işçinin kıdem tazminatını talep etme koşulu gerçekleşmemiştir.
Sonuç: Temyiz olunan kararın yukarıda yazılı sebepten (BOZULMASINA), peşin alınan temyiz harcının istek halinde ilgiliye iadesine, 14.3.2001 gününde oybirliğiyle karar verildi.