Hukuki.NET

T.C

YARGITAY

DOKUZUNCU HUKUK DAİRESİ

E: 2001/19648

K: 2002/4945

T: 26.03.2002

 

Yargıtay içtihatları bölümü

Yargıtay Kararı

 


  • REESKONT FAİZİ

ÖZET: Dava dilekçesinde kıdem tazminatı için reeskont faizi yürütülmesi istendiği halde mahkemece bankalarca mevduata uygulanan en yüksek faize karar verilmiştir

"... en yüksek banka mevduat faizi ile birlikte davalıdan tahsili ..." sözcüklerinin çıkarılarak yerine "... reeskont faizini geçmemek üzere bankalarca mevduata uygulanan en yüksek faizi ile birlikte davalıdan tahsiline..." yazılmasına ve hükmün bu şekilde düzeltilerek onanmasına karar verildi.

1086 s. HUMK/438

1475 s. İşK/14

 

Taraflar arasındaki ihbar ve kıdem tazminatının ödetilmesi davasının yapılan yargılaması sonunda; ilamda yazılı nedenlerle gerçekleşen miktann faiziyle birlikte davalıdan alınarak davacıya verilmesine ilişkin hükmün süresi içinde duruşmalı olarak temyizen incelenmesi davalı avukatınca istenilmesi üzerine dosya incelenerek işin duruşmaya tabi olduğu anlaşılmış ve duruşma için 26.3.2002 Salı günü tayin edilerek taraflara çağrı kağıdı gönderilmişti, Duruşma günü davalı adına Avukat İ. Ç. D. geldi. Karşı taraf adına kimse gelmedi. Duruşmaya başlanarak hazır bulunan avukatın sözlü açıklaması dinlendikten sonra duruşmaya son verilerek dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü:

1 .Dosyadaki yazılara, toplanan delillerle kararın dayandığı kanuni gerektiriri sebeplere göre, davalının aşağıdaki bendin kapsamı dışında kalan temyiz itirazları yerinde değildir

2.Dava dilekçesinde kıdem tazminatı için reeskont faizi yürütülmesi istendiği halde mahkemece bankalarca mevduata uygulanan en yüksek faize karar verilmiştir. Bu husus hatalı ise de düzeltilmesi yeniden yargılamayı gerektirmediğinden, HUMK.nun 438/7.maddesi uyarınca hükmün düzeltilerek onanmasına karar verilmiştir.

 

SONUÇ: Temyiz olunan kararın hüküm fıkrasında yazılı olan "... en yüksek banka mevduat faizi ile birlikte davalıdan tahsili..." sözcüklerinin çıkarılarak yerine "... reeskont faizini geçmemek üzere bankalarca mevduata uygulanan en yüksek faizi ile birlikte davalıdan tahsiline..." yazılmasına ve hükmün bu şekilde DÜZELTİLEREK ONANMASINA Davalı yararına takdir edilen 250.000.000 TL, duruşma avukatlık parasının karşı tarafa yükletilmesine, aşağıda yazılı temyiz giderinin temyiz edene yükletilmesine, 26.3.2002 gününde oyçokluğuyla karar verildi.

 

KARŞI OY: Davacı, işyeri dışında bir bayana tacizlerde bulunmasından dolayı bu kişinin yakınlarının fiili eylemine maruz kalarak işyerine gelememiştir. Davacı işyeri yetkililerine telefonla bilgi vermiş ve olayı saptırarak trafik kazasında yaralandığını ifade etmiştir. İşyeri yetkilileri davacının beyanına güvenerek kendisine önce üç gün izin vermişler ve daha sonra iyileşmediğini ifade edince bu izin iki gün daha uzatılmıştır. Daha sonra da davacının uğradığı bu müessir fiilden dolayı kınlan kolu nedeniyle işe gelemediği anlaşılmıştır.

Mahkemenin kabulünde, cinsel taciz eyleminin işyeri dışında yapıldığı ve bu durumun işverene haklı fesih hakkı veremeyeceği belirtilmekte ise de, feshin bu nedene dayanmadığı açıktır. Davacı gerçek dışı beyanlarda bulunmak suretiyle işvereni yanıltmış ve işverenin kendisine karşı olan güvenini kötüye kullanmıştır. İş yasasının 17/II-d maddesinde; işçinin, işverenin güvenini kötüye kullanması doğruluğa uymayan davranışlarda bulunması halinin, işverene iş akdini bildirimsiz fesih hakkı vereceği öngörülmekle, davacının tutum ve davranışları belirtilen yasa maddesi kapsamı içerisinde yer almakla işverenin feshi haklı nedene dayanmaktadır. Mahkemenin aksine düşüncelerle davacının kıdem ve ihbar tazminatlarını hüküm altına alması hatalı olduğundan Daire çoğunluğunun onama kararına katılamıyoruz.

İçtihat:
Hukuk Forumlarından Seçmeler



YARGITAY KARARLARI :
İçtihat Arama motoru anasayfa   2007   2006   2005   2004   2003    2002    2001    2000   1999    1998    1997    1996   1995   1994   1993    1992    1991    1990    1989    1988    1987    1986    1985    1984    1983    1982    1981    1980    1979    1978    1977    1976    1975    1974    1973    1927-1972

Diğer Bölümlerimiz +
Tüm Hukuki NET forumları + Hukuki Portal + Hukuk Haberleri + Sözleşme ve dilekçe örnekleri + Mevzuat ve bilimsel incelemeler + Hukukçu Blogları + Avukat ilanları + Videolar + Linkler + Ansiklopedi ve Sözlük +

İçtihat Arşivi  Eski içtihat dizini