 |
T.C
YARGITAY
DOKUZUNCU HUKUK DAİRESİ
E: 2001/19623
K: 2002/5369
T: 19.03.2002
Yargıtay içtihatları bölümü
Yargıtay Kararı
- BASIN İŞ KANUNU'NUN KAPSAMI
ÖZETİ: Radyo ve Televizyon Kuruluşlarının haberle ilgili birimlerinde çalışanların tamamının 5953 sayılı yasa kapsamında değerlendirilmesi olanağı yoktur. Fiilen yapılan işin de bu konuda dikkate alınması gerekir.
5953 s. BasınlşK/l
Taraflar arasındaki, ihbar tazminatı, fazla çalışma, ücret, yıllık izin ücreti, hafta, bayram ve genel tatil gündeliklerinin ödetilmesi davasının yapılan yargılaması sonunda; ilamda yazılı nedenlerle gerçekleşen miktarın faiziyle birlikte davalıdan alınarak davacıya verilmesine ilişkin hükmün süresi içinde temyizen incelenmesi davacı ve davalılardan Kanal ... Radyo ve Tv. AŞ.'nin avukatlarınca istenilmesi ve davalı Kanal ... Radyo ve Tv AŞ.nin avukatınca duruşma talep üzerine dosya incelenerek işin duruşmaya tabi olduğu anlaşılmış ve duruşma için 19/3/2002 Salı günü tayin edilerek taraflara çağrı kağıdı gönderilmişti. Duruşma günü davalı adına Avukat A. İ. ile karşı taraf adına Avukat S.S. geldiler. Duruşmaya başlanarak hazır bulunan avukatların sözlü açıklamaları dinlendikten sonra duruşmaya son verilerek dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü.
Davacı, davalı Radyo ve Televizyon kuruluşunda haber seslendirme elemanı olarak çalıştığını ve bu çalışmaların 5953 sayılı yasa kapsamında değerlendirilmesi gerektiğini belirterek ihbar tazminatı ile bazı işçilik hakları taleplerinde bulunmuştur. Mahkemece davacının gazeteci olduğu kabul edilerek sonuca gidilmiştir.
5953 sayılı Basın Mesleğinde Çalışanlar ile Çalıştıranlar Arasındaki Münasebetlerin Tanzimi Hakkındaki Kanun'un 1. maddesinde Bu kanun hükümleri Türkiye'de yayınlanan gazete ve mevkutelerle haber ve fotoğraf ajanslarında her türlü fıkır ve sanat işlerinde çalışan ... kimselerle bunların işverenleri hakkında uygulanır" kuralına yer verilerek kapsam belirlenmiştir. Görüldüğü üzere öncelikle maddede yer alan işyerlerinden biri olmalıdır. Aynı zamanda işyerinde fikir ve sanat işinde çalışılmış bulunulmalıdır. 3984 sayılı Türkiye Radyo Televizyon Kurumu Kanunu'nun 38. maddesinde ise, Radyo ve Televizyon kuruluşlarının haberle ilgili birimlerinde çalışanların da 5953 sayılı yasaya tabi olduğu yazılıdır. Anılan düzenleme ile 5953 sayılı yasada yazılı olan işyerlerine Radyo ve Televizyon Kuruluşlarının da eklendiği açıktır. Bu belirlemeden sonra "fikir ve sanat işi" yapmış olması koşulu da gerçekleşmelidir. Bir başka anlatımla Radyo ve Televizyon Kuruluşlarının haberle ilgili birimlerinde çalışanların tamamının 5953 sayılı yasa kapsamında değerlendirilmesi olanağı yoktur. Fiilen yapılan işin de bu konuda dikkate alınması gerekir Davacının perfore elemanı olarak görev yaptığı hususu tartışmasızdır. Mahkemece yapılacak iş, gerekirse keşif de yapılarak davacının fikir ve sanat işinde çalışıp çalışmadığının belirlenebilmesi bakımından Üniversitelerin iletişim fakültesinden seçilecek bilirkişiden rapor alınmasından ibarettir. Alınacak olan rapor mahkemece bir değerlendirmeye tabi tutularak istekler yönünden bir karar verilmelidir. Eksik incelemeyle karar verilmesi hatalı olup bozmayı gerektirmiştir.
SONUÇ: Temyiz olunan kararın yukarıda gösterilen nedenle BOZULMASINA, davalı yararına takdir edilen 250.000.000 TL duruşma avukatlık parasının karşı tarafa yükletilmesine, peşin alınan temyiz harcının istek halinde ilgiliye iadesine 19.3.2002 gününde oybirliği karar verildi.