 |
T.C.
YARGITAY
9. Hukuk Dairesi
E : 2001/15932
K : 2002/663
T : 23.1.2002
Yargıtay içtihatları bölümü
Yargıtay Kararı
* HİZMET AKTİNİN FESHİ
* İŞVEREN; İŞÇİSİNDEN KÖTÜNİYET TAZMİNATI İSTEYEMEZ
* DAVANIN REDDİ
ÖZET: Genel olarak, kötüniyet tazminatı, işçiler tarafından işverenden istenebilir. Hernekadar, işveren, işçisinin başka bir işe girmesi nedeniyle sözleşmesini feshedip kötüniyet tazminatı istemişse de; öğretide; baskın görüş olarak; işverenin işçisinden böyle bir tazminat isteyemeyeceğinden davanın reddine karar verilmesi gerekir.
(1475 s. İş K. m. 13)
Davacı, kötüniyet tazminatı ile yurt dışı yol giderinin ödetilmesine karar verilmesi istemiştir.
Yerel mahkeme, isteği kısmen hüküm altına almıştır.
Hüküm süresi içinde, davalı avukatınca temyiz edilmiş olmakla dosya incelendi gereği konuşulup düşünüldü.
1- Dosyadaki yazılara, toplanan delillerle kararın dayandığı kanuni gerektiriri sebeplere göre, davalının aşağıdaki bendin kapsamı dışında kalan temyiz itirazları yerinde değildir.
2- Davacı işveren, Hollanda'ya gönderdiği ve orada bir süre kalarak döndüğü işçisinin başka bir işe girmesi nedeniyle sözleşmesini feshettiğini davalı işçisinin eyleminin kötüniyete dayandığını ileri sürerek kötüniyet tazminat isteğinde bulunmuştur. Mahkemece kötüniyet tazminatı hüküm altına alınmıştır.
1475 sayılı İş. K. 13. maddesinin sondan bir önceki fıkrasında düzenlenen kötüniyet tazminatı, düzenleniş şekli itibariyle ancak işçiler tarafından işverenden istenebilecek bir tazminat niteliğindedir. Anılan fıkra gerçekten "işçinin sendikaya üye olması,şikayete başvurması gibi sebeplerle işinden çıkartılması hallerinde ve genel olarak hizmet aklinin fesih hakkının kötüye kullanıldığını gösteren diğer durumlarda (A) bendinde yazılı önellere ait ücretlerin 3 katı tutarı tazminat olarak ödenir" şeklinde bir kuralı içermektedir. Bu kural görüldüğü üzere işverenin kötüniyetli davranışına karşı işçiye bir başka olanak tanımaktadır. Öğreti de konunun ayrıntılı bir biçimde ele alındığı görülmekte olup görüş ayrılığı mevcuttur. Ancak baskın görüş işveren tarafının işçiden böyle bir tazminatı isteyemeyeceği doğrultusundadır.
Bu maddi ve hukuki olgular karşısında isteğin reddine karar verilmesi gerekirken kabulüne karar verilmesi bozmayı gerektirmiştir.
Sonuç: Temyiz olunan kararın yukarıda gösterilen sebepten (BOZULMASINA), peşin alınan temyiz harcının istek halinde ilgiliye iadesine, 23.1.2002 gününde oybirliği ile karar verildi.