 |
T.C.
YARGITAY
9. Hukuk Dairesi
E : 2001/13369
K : 2001/13636
T : 13.9.2001
Yargıtay içtihatları bölümü
Yargıtay Kararı
Genel-İş Sendikası adına Avukat Zeynep Ş... ile l-Zeki O..., 2-Yusuf G..., 3-Ahmet P..., 4-Turay T..., 5-Recep D..., 6-Erdal K..., 7-Ramazan G... adlarına Avukat Mustafa U... aralarındaki dava hakkında İzmir 3. İş Mahkemesinden verilen 5.7.2001 günlü ve 36 / 520 sayılı hüküm, davalılar avukatınca temyiz edilmiş olmakla dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü:
YARGITAY KARARI
Davacı karşı davalı sendikanın İzmir'de kurulan 3. Nolu Şubenin girişimci kurul olarak Genel Merkez tarafından görevlendirilen davalı-karşı davacılarca yapılması kararlaştırılan delege seçimlerinin ve şube genel kurulu yapma teşebbüsünün durdurulmasına ilişkin davanın yapılan yargılaması sonunda mahkemece Sendika Genel Merkezinin açtığı davanın kabulü ile 3 Nolu Şubenin girişimci kurulu olarak atanan davalıların yapmak istedikleri 20.1.2001 tarihli delege seçimlerine ilişkin işlemlerin iptali ile şube genel kurul toplantı tarihinin davacı genel merkez tarafından belirlenmesine kadar buna ilişkin davalılarca işlem yapılmasının önlenmesine karşı davanın reddine karar verilmiş, davalı-karşı davacılarca bozulması istenilmiştir.
Davalı- karşı davacıların girişimci kurul olarak görevlendirildikleri İzmir 3 Nolu
Şubenin İzelman işyeri için kurulduğu taraflar arasında uyuşmazlık dışı kalmaktadır. Genel-İş
Sendikası Anatüzüğünün 45. maddesinde Girişimci Kurulların oluşturularak Şubelerin
Kuruluş yöntemi belirlenmiştir. Girişimci kurul en geç altı ay içinde Genel Kurulu yapmakla
görevli olduğuna ve yeni şubeye hangi işyerlerinde çalışan üyelerin bağlanacağı Genel
Yönetim Kurulu tarafında belirlendiğine göre, bu kurul genel kurulu anılan süre içinde
toplamak zorundadır. Anatüzüğün"-47. maddesinde öngörülen şube genel kurulu ilk genel
kuruldan sonraki genel kurullar ile ilgili olup Genel Merkezin ilk genel kurulu belirleme
yetkisi yoktur.
Öte yandan Girişimci Kurul ilk genel kurulu yaparken "Genel-İş Sendikası Bölge Şube ve Şube Genel Kurulları ve Delege Seçimi Yönetmeliği"nin ilgili maddeleri uyarınca delege seçimlerini yapmış olduğundan, 2821 sayılı Sendikalar Kanununun 10. maddesi uyarınca bu seçimin iş mahkemesinin yargı denetimine tabi olmak üzere sendika tüzüğündeki hükümlere göre yapılacağından, Konak 1. İlçe Seçim Kurulunun 24.1.2001 tarih ve 2001/4 sayılı kararı yoklukla malûl bulunmaktadır.
Sendika Genel Merkezinin Girişimci Kurul olarak İzmir 3 Nolu Şubeyi faaliyete geçirmek ve seçimle işbaşına gelecek yöneticileri seçmek için atandığından ilk genel kurula Sendikalar Kanunu'nun 12. maddesi uyarınca yapmak isteyen bu kurulu sendika anatüzüğüne aykırı olarak iki kez görevden almak isteğinin yargı kararlarıyla önlendikten sonra bu kez genel kurulu yaptırmamak için çıkardığı hukuki uyuşmazlıkta haklı bulunmadığı ve "sendika içi demokrasi" kuralına uymadığından, karşılık davanın kabulü gerekirken Genel Merkezin
talebinin kabulü hatalıdır. Mahkemece yapılacak iş davacı karşılık davalının davasını reddetmek, karşılık davanın kabulü ile Sendika Genel Yönetim Kurulu'nun İzmir 3 Nolu Şube Genel Kurulunu engellemeye yönelik 16.1.2001 tarih ve 2001/170 sayılı kararının haksız olduğu ve Konak 1. İlçe Seçim Kurulunun 24.1.2001 tarih 2001/4 sayılı kararının yoklukla malûl olduğunun tesbitine ve İzmir 3 Nolu Şube ilk Genel Kurulunun yapılması konusunda çıkan uyuşmazlığın giderilmesine karar vermekten ibarettir.
SONUÇ : Temyiz olunan kararın yukarıda gösterilen sebepten BOZULMASINA, peşin alınan temyiz harcının istek halinde ilgiliye iadesine, 13.9.2001 gününde oybirliği ile karar verildi.