 |
T.C.
YARGITAY
9. Hukuk Dairesi
E: 2001/1262
K: 2001/1367
T:29.1.2001
Yargıtay içtihatları bölümü
Yargıtay Kararı
- YÜKSEK MÜHENDİSİN DOKTORA YAPMASI
- ALANINDA DOKTORA YAPMAK
ÖZET: Mühendislik alanı dışında, yüksek lisans yaparak doktora tezi verenler, toplu iş sözleşmesindeki, "Yüksek Mühendis ve Yüksek Mimarların" TİS gereğince faydalanması gereken zamlı ücretinden yararlanamazlar.
(2822 s. TSK. m. 5, 6)
Davacı, bir üst derece verilmesinin tespitiyle ücret farkı alacağının ödetilmesine karar verilmesini istemiştir.
Yerel mahkeme, isteği kısmen hüküm altına almıştır.
Hüküm süresi içinde davalı avukatı tarafından temyiz edilmiş olmakla dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü:
Davacı davalı idareye ait işyerinde Endüstri Mühendisi olarak çalışırken Sosyal Bilimler Enstitüsü İşletme Ana Bilim dalında yüksek lisans yapmıştır. Elde ettiği bu yeni unvanı nedeniyle Toplu İş Sözleşmesinin 40. maddesinde "Yüksek Mühendis ve Yüksek Mimarlar ile bunlardan doktora yapanların ücretlerinin %30 zamlı olarak ödenir..." kuralından yararlandırılması gerektiğinden sözederek fark ücret isteğinde bulunmuştur. Mahkemece istek doğrultusunda karar verilmiş ise de varılan bu sonuç Toplu iş Sözleşmesi kurallarına uygun düşmemektedir. Gerçekten dosya içinde bulunan 1.3.1995-28.2.1997 dönemini kapsayan Toplu iş Sözleşmesinin yüksek uzman saat ücretleri ve bekleme yılları cetveli ekindeki metinde; yüksek mühendis ve yüksek mimarlar ile bunlardan doktora yapanların ücretleri % 30 zamlı olarak ödenmesi öngörülmüştür. Sonraki 16. Dönem Toplu iş Sözleşmesinin 40. maddesinde de aynı doğrultuda kurala yer verilmiştir. Endüstri mühendisi olan davacı mühendislik alanında yüksek lisans yapmamış bu nedenle de yüksek mühendis unvanını kazanmamıştır. Bir başka anlatımla mühendislik alanı dışında yüksek lisans yapmıştır ki bu durum kendisine yüksek mühendislik unvanı vermez. Görüldüğü üzere Toplu İş Sözleşmelerinde öngörülen koşul gerçekleşmediğinden davanın reddine karar verilmelidir.
Sonuç: Temyiz olunan kararın yukarıda yazılı sebepten (BOZULMASINA), peşin alınan temyiz harcının istek halinde ilgiliye iadesine, 29.1.2001 gününde oybirliğiyle karar verildi.