 |
T.C.
YARGITAY
9. Hukuk Dairesi
E : 2001/10862
K : 2001/14935
T : 27.9.2001
Yargıtay içtihatları bölümü
Yargıtay Kararı
DAVA : Davacı, ihbar ve kıdem tazminatı,fazla çalışma ve yıllık izin parası ile bayram ve genel tatil gündeliklerinin ödetilmesine karar verilmesini istemiştir.
Yerel mahkeme, isteği kısmen hüküm altına almıştır.
Hüküm süresi içinde taraflar avukatlarınca temyiz edilmiş olmakla dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü:
YARGITAY KARARI
1. Dosyadaki yazılara toplanan delillerle kararın dayandığı kanuni gerektirici sebeplere göre,davalının temyiz itirazları ile davacının aşağıda görülecek hususlar haricindeki temyiz itirazları yerinde değildir.
2. Davacı işçi dava dilekçesinde ihbar ve kıdem tazminatları ile fazla mesai, yıllık ücretli izin gibi bir kısım işçilik haklarının hüküm altına alınmasını istemiş,yargılama devanı ederken de 12.3.2001 tarihli ıslah dilekçesi ile talep konusu olmayan ücret alacağı ile diğer alacaklarının kalan kısımlarım istemiştir. Mahkemece ücret alacağının ıslah yolu ile talep edilemiyeceği sonucuna varılarak bu kalem isteğin reddine karar verilmiştir. Ancak HUMK.83.nci maddesine göre "iki taraftan her biri usule müteallik olarak yaptığı muameleyi tamamen veya kısmen ıslah edebilir." denilmiş, 87.nci maddesinin son cümlesinde de "müddei ıslah suretiyle müddeabihi tezyid edemez." şeklindeki kural Anayasa'ya aykırı görülerek Anayasa Mahkemesince iptal edilmiştir. Yasal düzenlemeler dikkate alınarak ücret alacağı ile ilgili işin esası incelenerek sonuca gidilmelidir.
3. Islah yolu ile hüküm altına alınan miktarlar için ıslahın amacı da dikkate alınmak suretiyle açılmış olan ilk dava tarihinden itibaren faiz yürütülmelidir. Islah tarihinin faiz başlangıcı olarak kabulü hatalıdır.
SONUÇ : Temyiz olunan kararın yukarıda yazılı sebepten BOZULMASINA, peşin alınan temyiz harcının istek halinde ilgiliye iadesine, 27.9.2001 gününde oybirliğiyle karar verildi.