 |
T.C.
YARGITAY
9. Hukuk Dairesi
E : 2001/10238
K : 2001/14273
T : 24.9.2001
Yargıtay içtihatları bölümü
Yargıtay Kararı
DAVA : Davacı, ihbar ve kıdem tazminatının ödetilmesine karar verilmesini istemiştir.
Yerel mahkeme, davayı reddetmiştir.
Hüküm süresi içinde davacı avukatı tarafından temyiz edilmiş olmakla dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü:
YARGITAY KARARI
Davacının güvenlik elemanı olarak davalıya ait işyerinde çalışırken olay günü gecesi işyerine 15 dakika kadar geç geldiği ve alkollü olduğu dosya içeriğinden anlaşılmakta ise de,o gece sarhoş olup olmadığı belli değildir.
Mahkemece sarhoş olduğu ve görevini yapmadığı şeklindeki bir gerekçe ile davalı işverenin fesih işleminin haklı nedene dayandığı kabul edilerek ihbar ve kıdem tazminatı istekleri reddedilmiştir. 1475 Sayılı İş Kanununun 77.maddesinin olayda uygulanması söz konusudur. Bu maddenin A bendine göre işyerine sarhoş gelmesinin ahlak ve iyiniyet kurallarına uymayan davranış olduğu açıktır. Sarhoş gelme koşulu gerçekleştiği takdirde aynı kanunun 17/II-ç maddesi uyarınca işveren sözleşmeyi haklı nedenle feshedebilir. Bunun için sarhoş gelmenin kanıtlanması icabeder. Olayda bu koşul gerçekleşmiş değildir. Zira taraf şahitlerinin anlatımları bu koşulun gerçekleştiğini göstermekten uzaktır. Bundan başka tutulmuş bir sarhoşluk tutanağı veya eşdeğer bir belge de yoktur. Ayrıca belirtmek gerekirki, davacı işçinin işini yapmadığı da kanıtlanamamıştır. Bu durumda feshin haksız olduğu kabul edilmeli ve ihbar ve kıdem tazminatı istekleri kabul edilmelidir.
SONUÇ : Temyiz olunan kararın yukarıda yazılı sebepten BOZULMASINA, peşin alınan temyiz harcının istek halinde ilgiliye iadesine, 24.9.2001 gününde oybirliğiyle karar verildi.