 |
T.C.
YARGITAY
9. Hukuk Dairesi
E : 2001/10044
K : 2001/14103
T : 19.9.2001
Yargıtay içtihatları bölümü
Yargıtay Kararı
Yerel mahkeme, isteği kısmen hüküm altına almıştır. Hüküm süresi içinde, taraflar avukatlarınca temyiz edilmiş olmakla dosya incelendi gereği konuşulup düşünüldü.
YARGITAY KARARI
1-Dosyadaki yazılara, toplanan delillerle kararın dayandığı kanuni gerektirici sebeplere göre, davacının temyiz itirazları ile davalının aşağıdaki bendin kapsamı dışında kalan temyiz itirazları yerinde değildir.
2- Davacı bir özel hava yollarına ait işyerinde hep aynı görevi yapmakta iken işlerin yoğunluğu, ağırlığı ve yönetimdeki bazı aksaklıklardan dolayı işten ayrılmak istediğini bildiren 29.7.1997 tarihli dilekçeyi işverene vermiş ve 30.7.1997 den itibaren işleme konulmasını istemiştir. Bundan sonra davacının birkaç gün işyerinde çalıştığı sonra da izne çıkarıldığı ancak bunun ücretlimi yoksa ücretsiz izin mi olduğu konusunda tereddütler bulunduğu anlaşılabilmektedir. İzin dönüşünde ise taraflar arasındaki hizmet akdi ilişkisinin bozulduğu açıktır.
Taraflar arasında ki uyuşmazlık iş ilişkisinin hangi tarafça ve nasıl bozulduğu konusunda toplanmaktadır. Mahkemece istifa dilekçesinin işleme konulmadığı, davacının bir süre daha işyerinde çalışmasını sürdürdüğü ve sonradan davalı tarafından haksız olarak işine son verildiği kabul edilerek ihbar ve kıdem tazminatı istekleri de hüküm altına alınmıştır.
Davacı taraf üç tanık dinletmiş bunlardan ikisi kendisi gibi aynı durumda bulunan kişilerdir. Davalı ise tanık göstermemiştir.
Davacının gösterdiği iki tanık ifadesinde istifa olgusunu doğrulamışlar, bir ay sonra da istifa sebebi ile ilişkinin bozulduğu anlamına gelen açıklamalarda bulunmuşlardır. Olayların akışı da bu anlatımların doğruluğunu göstermektedir. Dava dilekçesinde de vurgulandığı üzere davacı çalıştığı departmandaki görevinden şikayetçi olup bu görevi değiştirilmediği için istifa dilekçesini verdiği açıklanmıştır. Bu konuda ki görüş ayrılıkları taraflarca sürdürülmüş fakat anlaşma zemini bulunamadığı için de davacı işçinin istifasında kararlı olduğu görülerek hizmet akti ilişkisi bozulmuştur. Daha açık bir ifade ile bozma iradesi işçi tarafından ser edilmiş ve istifa sonucu sözleşme sona ermiştir. Bu durumda davacı işçi ihbar ve kıdem tazminatına hak kazanamaz.
SONUÇ : Temyiz olunan kararın yukarıda gösterilen sebepten BOZULMASINA, peşin alman temyiz harcının istek halinde ilgiliye iadesine, 19.9.2001 gününde oybirliği ile karar verildi.