 |
T.C.
YARGITAY
9. Hukuk Dairesi
E: 2000/874
K: 2000/4184
T: 30.3.2000
Yargıtay içtihatları bölümü
Yargıtay Kararı
- HAFTA TATİLİNDE ÇALIŞTIRILMA
Karar Özeti: Zorunlu sebeplerle hafta tatilinde çalıştırılan işçi için Toplu İş Sözleşmesinde öngörülen ödemenin yapılabilmesi bakımından. Toplu iş Sözleşmesinde belirtilen koşulların gerçekleşip gerçekleşmediğini belirlemek açısından defter ve kayıtlar esas alınarak bilirkişi incelemesi yaptırılmalıdır.
(1475 s. İş K. m. 41,43}
Davacı, TİS' den doğan alacaklarının ödetilmesine karar verilmesini istemiştir.
Yerel mahkeme, isteği kısmen hüküm altına almıştır.
Hüküm süresi içinde davalı avukatı tarafından temyiz edilmiş olmakla dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü:
Davacı işyerinde uygulanmakta olan Toplu iş Sözleşmesinin 24/D maddesinde yer alan "zaruri sebeplerle hafta tatili günü çalıştırılan işçilere müteakip hafta içinde vardiya değişinimdeki istirahatlerle, ulusal bayram, genel tatil ve SSK.ca 3 güne kadar verilen istirahat günlerine tesadüf ettirilmemek ve 24 saatten az olmamak şartıyla 1 gün ücretli dinlenme izni verilir, iş bu izin verilmediği takdirde o gün için işçiye toplam 3 yevmiye ödenir" şeklindeki hükme dayanarak istekte bulunmuştur.
Mahkemece mütalaasına başvurulan bilirkişi tarafından hazırlanan raporda bulunan madde de belirtilen koşullar dikkate alınmaksızın tam hafta tatili günleri için 2 yevmiye üzerinden hesaplamalar yapmış ve bulunan miktardan ücret bordrolarındaki "fazla mesai, hafta tatil ve genel tatil" sütununda yazılı miktarlar mahsup edilerek alacağı tesbit etmiştir. Öncelikle belirtmek gerekir ki, bu rapora karşı davalı işveren tarafı ayrıntılı itirazlarda bulunmuştur. Bunların dikkate alınması gerektiği gibi, anılan 24/D maddesinde sözkonusu edilen yevmiyelere hak kazanabilmek için müteakip hafta içinde vardiya değişimlerindeki istirahatlerle ulusal bayram genel tatil ve SSK.ca 3 güne kadar verilen istirahat günlerine tesadüf ettirilmemek" koşulunun gerçekleşip gerçekleşmediğinin her hafta tatili açısından inceleme ve araştırmaya tabii tutmak gerekir. Bunun içinde defter ve kayıtlar baz alınarak sonuca gidilmesi gereği açıktır. Bu itibarla yeniden bilirkişi raporu düzenlenerek alınacak rapor da değerlendirmeye tabi tutulmak suretiyle hasıl olacak sonuca göre karar verilmelidir.
Sonuç: Temyiz olunan kararın yukarıda yazılı sebepten (BOZULMASINA), peşin alınan temyiz harcının istek halinde ilgiliye iadesine, 30.3.2000 gününde oybirliğiyle karar verildi.