 |
T.C.
YARGITAY
9. Hukuk Dairesi
E: 2000/19811
K: 2001/406
T: 18.1.2001
Yargıtay içtihatları bölümü
Yargıtay Kararı
- SENDİKALAR KANUNU
- SEÇİMLERDE UYGULANACAK ESASLAR
- SEÇİMLERİN İPTALİ
Karar Özeti: Sendikalar Kanununun 52. maddesi uyarınca genel kurulda yapılan seçimlerin iptali anılan Yasanın 14. maddesine aykırı olarak seçimin yapılmasına ilişkin bulunmadığından ancak sonuçlarını etkileyecek ölçüde bir usulsüzlük veya kanuna aykırı uygulama halinde seçimlerin iptaline karar verilebilir.
(2821 s. Sendikalar K. m. 5,14, 52)
1- Nihat, 2- Mustafa, 3- Haşim, 4- Bülent, 5- A. İhsan adına avukat Gökhan ile O... Sendikası Genel Başkanlığı adına avukat Hasan aralarındaki dava hakkında (Ankara 5. iş Mahkemesi)nden verilen 15.11.2000 günlü ve 2012/1087 sayılı hüküm, davalı avukatınca temyiz edilmiş olmakla dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü.
Davacılar davalı sendika Genel Merkez Yönetim Kurulunun bölge şube genel kurulu delege dağılımı ile ilgili kararının iptali için süresi içinde açtıkları davayı takip etmeyerek açılmamış sayılmasına Ankara 3. İş Mahkemesince karar verilmiştir.
Öte yandan delege seçimlerine karşı dava açmıyarak Sendika Genel Kurulunun oluşmasına davacılar itiraz etmemişlerdir. Davacıların daha sonra yapılan genel kurulun delege tespitindeki usulsüzlükleri sebep göstererek iptalini istemiş bulunmaları Medeni, Kanunun 68. maddesinde gösterilen bir aylık hak düşürücü sürenin geçmiş olması nedeniyle yerinde değildir. Mahkemece genel kurul tarihi esas alınarak hak düşürücü sürenin gerçekleşmediğinin kabulü hatalıdır.
Ayrıca Sendikalar Kanununun 52. maddesi uyarınca genel kurulda yapılan seçimlerin iptali anılan Yasanın 14. maddesine aykırı olarak seçimin yapılmasına ilişkin bulunmadığından ancak seçim sonuçlarını etkileyecek ölçüde bir usulsüzlük veya kanuna aykırı uygulama halinde seçimlerin iptaline karar verilebilir.
Bu nedenle genel kurulda yapılan seçim sonuçlarını etkileyecek ölçüde bulunmayan usulsüzlüğün iptali gerekçe yapılması da hukuken mümkün olmadığından davanın reddi yerine kabulü bozmayı gerektirmiştir.
Sonuç: Temyiz olunan kararın yukarıda gösterilen sebepten (BOZULMASINA), peşin alınan temyiz harcının istek halinde ilgiliye iadesine, 18.1.2001 gününde oybirliğiyle karar verildi.