 |
T.C.
YARGITAY
9. Hukuk Dairesi
E: 2000/19723
K: 2000/19481
T: 21.12.2000
Yargıtay içtihatları bölümü
Yargıtay Kararı
- İŞ MAHKEMELERİNİN GÖREVİ
- GÖREVSİZLİK KARARI
Karar Özeti: 2821 sayılı Sendikalar Kanununun 63. maddesinde; bu kanunun uygulanmasından doğan uyuşmazlıklar iş mahkemelerinde çözümlenir. Davaya konu toplulukların sendika kapsamı içinde bulunmadıklarından, onlar tarafından kurulmuş olan temsilciliklerinin de kapatılması yada faaliyetlerinin durdurulması iş mahkemelerinde değil; Asliye Hukuk Mahkemesinde bakılacağından dava dilekçesinin görev yönünden reddi gerekir.
(2821 s. Sendikalar K. m. 63)
(5521 s. İMK. m. 1, 2, 3, 4, 5)
(1086 s. HUMK. m. 7, 27)
İçişleri Bakanlığına izafeten İstanbul Muhakemat Müdürlüğü adına avukat Ayla ile Dayanışma Sendikası "işsiz, sigortasız, sendikasız, işçilerin dayanışma sendikası" adına avukat Mehmet aralarındaki dava hakkında (İstanbul 6. iş Mahkemesi)nden verilen 3.10.2000 günlü ve 1171/1206 sayılı hüküm, davalı avukatınca temyiz edilmiş olmakla dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü:
Davacı İçişleri Bakanlığı "işsiz, sigortasız, sendikasız işçilerin dayanışma sendikası"nın İstanbul Kağıthane ve Gaziosmanpaşa'da faaliyette bulunan sendika ve temsilciliklerinin faaliyetlerinin durdurulması ve kapatılması isteğiyle İş Mahkemesinde dava açmış, mahkemece yapılan yargılama sonunda da istek doğrultusunda hüküm kurulmuştur.
2821 sayılı Sendikalar Kanununun işçiler ve işverenler tarafından meydana getirilen sendikalar ile konfederasyonların kapsamına aldığı fiili topluluklarının ise sendika halinde kurulabilmesi olanağı bulunmamaktadır. Bu husus mahkemenin de kabulündedir.
5521 sayılı İş Mahkemeleri Kanununa göre anılan mahkemeler işveren veya işveren vekilleri ile işçi sayılan kimseler arasında iş akdinden veya iş kanununa dayanan her türlü hak iddialarından doğan hukuk uyuşmazlığının çözülmesi için kurulmuştur.
2821 sayılı Sendikalar Kanununun 63. maddesinde bu kanunun uygulanmasından doğan uyuşmazlıkların iş mahkemelerinde çözümlenmesi kuralını koymuştur. Davaya konu olayda kurulmuş bulunan toplulukların sendika kapsamı içinde bulundukları düşünülemeyeceğinden onlar tarafından kurulmuş olan temsilciliklerinin de kapatılması yada faaliyetlerinin durdurulması gibi isteklerin iş mahkemelerinde görülmesi olanağı bulunmamaktadır. Böyle bir uyuşmazlığı çözümlemekle görevli mahkeme Asliye Hukuk Mahkemesidir. Böyle olunca dava dilekçesinin görev yönünden reddine karar verilmelidir.
Sonuç: Temyiz olunan kararın yukarıda gösterilen sebepten (BOZULMASINA), peşin alınan temyiz harcının istek halinde ilgiliye iadesine, 21.12.2000 gününde oybirliğiyle karar verildi.