 |
T.C.
YARGITAY
9. Hukuk Dairesi
Esas no: 1999/6929
Karar no: 199917413
Tarih: 19.4.1999
Yargıtay içtihatları bölümü
Yargıtay Kararı
HUSUMET İTİRAZI
KIDEM TAZMİNATINA UYGULANACAK FAİZ
ÖZET : İş davalarında husumet itirazı varsa, davacının işyeri şahsi sicil dosyası, sigortalı işe giriş belgesi, sigorta prim bordroları getirtilmeli, bu belgelerle sonuca varılamadığında da, vergi dairesinde ticaret odasında,', ve diğer resmi kuruluşlardan sorularak işveren tesbit edilip husumet itirazı karara bağlanmalıdır
Davacı kıdem tazminatı faiz oranını belirlemişse bu oranı geçmemek kaydıyla, en yüksek mevduat faiz oranı uygulanmalıdır.
(1086 s. HUMK. m. 38, 74)
Davacı, kıdem tazminatı ve izin ücreti alacağının ödetilmesine karar verilmesini istemiştir.
Yerel mahkeme, isteği kısmen hüküm altına almıştır.
Hüküm süresi içinde davalılar avukatı tarafından temyiz edilmiş olmakla dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü:
1- Davacı işçi davalılara ait işyerinde çalışarak emekli olduğunu iddia ederek kıdem tazminatı ve yıllık ücretli izin alacağının hüküm altına alınmasını istemiş, mahkemece istekler kabul edilmiş ise de; dava üç kişi hakkında açılmış olup yargılamanın her aşamasında davalılar husumet itirazında bulunmuşlardır. Mahkemece bu sorun üzerinde durulmamıştır. Bir başka anlatımla hüküm eksik incelemeye dayandırılmıştır. Gerçekten bu sorunun çözümlenebilmesi için öncelikle davacıya ait şahsi sicil dosyasının işverenden getirtilmesi ve sigortalı işe giriş belgesi ile sigorta prim bordrolarının da celbedilerek işverenin ya da işverenlerin tesbiti yoluna gidilmesi gerekir. Bu belgeler ile bir sonuca varılamadığı takdirde "İşyeri A... Gümrükleme" olduğuna göre, bu gümrük komisyonculuğundan, vergi dairesinden, ticaret odasından ve diğer ilgili resmi kurumlardan sorularak, işverenlik sıfatının davalıların tamamının mı yoksa bir kısmına mı ait olduğu açıklığa kavuşturulmalıdır.
Kabule göre de davacı % 95 oranındaki mevduat faizi ile birlikte kıdem tazminatı isteğinde bulunduğuna göre hükmün bu oranı geçmemek üzere en yüksek mevduat faizi şeklinde kurulması gerekirdi.
S o n u ç: Temyiz olunan kararın yukarıda gösterilen nedenle (BOZULMASINA), peşin alınan temyiz harcının istek halinde ilgiliye iadesine, 19.4.1999 gününde oybirliğiyle karar verildi.