 |
T.C.
YARGITAY
9. Hukuk Dairesi
Esas no: 1999/5819
Karar no: 1999/7307
Tarih: 14.4.1999
Yargıtay içtihatları bölümü
Yargıtay Kararı
BİLDİRİMSİZ FESİH HAKKI
FESİH HAKKI SÜRESİNİN BAŞLAMASI
ÖZET : İşçinin, doğruluk ve bağlılığa uymayan davranışta bulunulduğunun öğrenildiği tarihten itibaren, bildirimsiz fesih hakkı için gerekli altı günlük süre işlemeye başladığından, akdin feshi için işçinin raporlu olduğu sürenin dalması beklenmemelidir.
(1475s. iş K. m. 18)
Davacı, ihbar ve kıdem tazminatının ödetilmesine karar verilmesini istemiştir.
Yerel mahkeme,davayı reddetmiştir.
Hüküm süresi içinde davacı avukatınca temyiz edilmiş olmakla dosya incelendi gereği konuşulup düşünüldü:
Davacı işçi davalıya ait işyerinde çalışırken doğruluk ve bağlılığa uymayan bir davranışta bulunduğu 3.11.1997 tarihinde işyerinde düzenlenen tutanakla tesbit edildiği, Toplu İş Sözleşmesi hükümleri uyarınca bu eyleminden dolayı 4.11.1997 tarihinde savunmasının alındığı, davacı işçinin 11.11.1997 tarihinden itibaren ardı ardına birer aylık raporlar aldığı, rapor süresi içinde davalı işveren tarafından 6.1 .1998 tarihinde hizmet sözleşmesinin feshedildiği, feshin haklı nedene dayanmadığı iddiasıyla davacı işçi tarafından daha sonra ihbar ve kıdem tazminatı isteği ile dava açıldığı, mahkemece altı iş günlük sürenin geçirilmediği görüşü benimsenerek ve feshin haklı olduğu kabul edilmek suretiyle davanın reddedildiği dosya içeriğinden anlaşılmaktadır.
Uyuşmazlık 1475 sayılı İş Kanunun 18. maddesinde öngörülen feshe neden olan olayın öğrenilmesinden itibaren işleyecek olan altı iş günlük sürenin somut olayda geçirilmiş olup olmadığı noktasında toplanmaktadır.
Davacı işçinin istirahat süresi içinde sözleşmesinin feshedilemeyeceği görüşü benimsenemez. Bir başka anlatımla bildirimsiz fesih hakkı raporlu sürede kullanılabilir. Ancak fesih rapor süresinin sonunda hükmünü icra eder. Bu durumda 3.11.1997 tarihinde feshe yetkili makam olayı öğrenmiş olup altı işgünlük süre geçirildikten çok sonra 6.1.1998 tarihinde feshi gerçekletirmiş bulunduğundan hak düşürücü süre geçirilmiştir. Bunun sonucu olarak da artık haklı fesihten söz edilemeyeceğinden istekleri değerlendirmeye tabi tutularak hüküm altına alınmalıdır.
S o n u ç: Temyiz olunan kararın yukarıda belirtilen nedenle (BOZULMASINA), peşin alınan temyiz harcının istek halinde ilgiliye iadesine, 14.4.1999 gününde oybirliği ile karar verildi.