 |
T.C.
YARGITAY
9. Hukuk Dairesi
Esas no: 1999/5776
Karar no: 1999/6651
Tarih: 25.3.1999
Yargıtay içtihatları bölümü
Yargıtay Kararı
ÇALIŞMA VE SOSYAL GÜVENLİK BAKANLIĞI
İŞ YERİNDE ÇOĞUNLUK TESBİTİ
TESBİTE İTİRAZ
ÖZET : Davacı işveren üye sayısının gerçeği yansıtmadığını ileri sürerek çoğunluk tespitine itiraz davası açmış; mahkemece bilirkişi raporunda işçi sayısının 48; üye sayısının 25 olduğu belirlenerek davanın reddine karar verilmişse de;
Üyelikten çekilme; başvurma tarihinden itibaren bir ay sonra geçerlidir. Dört işçi ile ilgili olarak yapılan bir değerlendirme de sonuca etkilidir.
Çekilme işlemi 4.8.1997 tarihinde gerçekleşmiş ise bir ay sonra bu çekilme etkisini doğuracağından 26.9.1997 başvurma tarihinde davalı sendika üyesi olarak kabul edilmesi doğru olmadığı gibi 4.9.1997 tarihi esas alınacak olursa da bir aylık süre geçmediği için sendika üyeliği devam edecektir.
Bu konu üzerinde durulmadan eksik inceleme ile çoğunluk tespiti davasının reddine karar verilmesi doğru değildir.
(2821 s. Sendikalar K. m. 25)
E.... Demir Çekme San. ve Tic. A.Ş. adına Avukat Ertan ile 1. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı adına Avukat Ayla 2. 0.... Çelik İş Sendikası adına Avukat Mehmet aralarındaki dava hakkında (İstanbul 3. İş Mahkemesi)nden verilen 3.2.1999 günlü ve 1132-9 sayılı hüküm davacı avukatınca temyiz edilmiş olmakla dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü:
Davalı işçi sendikası 26.9.1997 tarihinde davacıya ait işyerinde çoğunluk tespiti isteğiyle Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığına başvurmuş, Bakanlıkça yapılan araştırma ve inceleme sonucunda işyerinde 59 işçinin çalıştığı bunlardan 31 .inin davalı sendikaya üye olduğu belirlenerek bir tespit yazısıyla ilgililere bu durum tebliğ edilmiştir.
Davacı işveren üye sayısının gerçeği yansıtmadığını ileri sürerek itiraz davası açmıştır. Mahkemece mütalaasına başvurulan bilirkişi raporunda işçi sayısının 48 üye sayısının 25 olduğunu belirlemiş mahkemece bu rapor esas alınarak davacının davasının reddine karar verilmiştir.
Dosya içeriğine göre 4 işçinin davalı sendikadan istifa ettikleri anlaşılmaktadır. 2821 sayılı Sendikalar Kanunun 25. maddesinin 4101 sayılı Yasa ile değişik 2. fıkrasına göre üyelikten çekilme başvurma tarihinden İbareyi bir ay sonra geçerlidir.
Dosyada bulunan belgelerden dört işçi ile ilgili olarak çekilme işleminin hangi tarihte gerçekleştiği konusunda tereddütler mevcuttur. Ahmet, İbrahim, Hacı, Murat ile ilgili olarak noterlikçe çekilme iradesinin tasdikinin 4.9.1997 tarihinde gerçekleştiği, bu tasdik belgesinin üst tarafında ise yevmiye numarasının 4.8.1997 tarihinde verildiğinin gösterildiği bir başka anlatımla bu tarihlerin birbirini tutmayıp farklı oldukları anlaşılmaktadır. Dört işçi ile ilgili olarak yapılacak bir değerlendirme sonuca etkilidir. Gerçekten çekilme işlemi 4.8.1997 tarihinde gerçekleşmiş ise bir ay sonra bu çekilme etkisini doğuracağından 26.9.1997 başvurma tarihinde bunun davalı sendika üyesi olarak kabul edilmesi doğru değildir. 4.9.1997 tarihi esas alacak olursa bir aylık süre geçmediği için sendika üyeliği devam ettiği sonucunun kabulü gerekir. Görüldüğü gibi bu sorun verilecek karar açısından son derece önemlidir. Mahkemece konu üzerinde durulup değerlendirme yapılmamıştır. Eksik incelemeyle davanın reddine karar verilmesi hatalıdır.
S o n u ç: Temyiz olunan kararın yukarıda yazılı sebepten (BOZULMASINA), peşin alınan temyiz harcının istek halinde ilgiliye iadesine, 25.3.1999 gününde oybirliğiyle karar verildi.