 |
T.C.
YARGITAY
9. Hukuk Dairesi
Esas no: 1999/4792
Karar no: 1999/8387
Tarih: 4.5.1999
Yargıtay içtihatları bölümü
Yargıtay Kararı
- ÇALIŞILMAYAN SÜRELERDE ÜCRET ÖDENMEMESİ
- İMZALI ÖDEME BELGESİ
- KIDEM TAZMİNATI FAİZİ
ÖZET: İzin alacağı hesabı, İş Kanunu gereğince çalışılmış yada çalışılmış gibi sayılan günler gözönünde tutularak hesaplanmalıdır.
imzaladığı ödeme belgeleri davacıyı bağlar, çalışılmayan süreler için ücret sözkonusu olamıyacağından, ücretsiz izin ve grevde geçen süreler için ücret farkı ödenemez.
Kıdem tazminatı alacağı faizi, kısa sürelide olsa ödenmesi gereken son günü takip eden günden itibaren başlatılmalıdır.
(1475 s. İş K. m. 14, 49, 51, 54)
(2822 s. TSK. m. 5, 6)
Taraflar arasındaki, ihbar ve kıdem tazminatı ile ücret zamlarının ödetilmesi davasının yapılan yargılaması sonunda: İlamda yazılı nedenlerle gerçekleşen miktarın faiziyle birlikte davalıdan alınarak davacıya verilmesine ilişkin hükmün süresi içinde duruşmalı olarak temyizen incelenmesi davalı avukatınca istenilmesi üzerine dosya incelendi gereği konuşulup düşünüldü.
1- Dosyadaki yazılara, toplanan delillerle kararın dayandığı Kanuni gerektirici sebeplere göre, davalının aşağıdaki bendin kapsamı dışında kalan temyiz itirazları yerinde değildir.
2- işyerinde uygulanmakta olan Toplu iş Sözleşmesinin 26/A-b/4 maddesinde yıllık ücretli izin süresinin ihbar sürelerinin mevcut izin süresine eklenerek bulunacak hizmet süresi üzerinden hesaplanması öngörülmüştür. Mahkemece bu madde dikkate alınarak hüküm kurulmuş ise de, çalışılmayan böyle bir sürenin çalışılmış gibi kabul edilmesi 1475 sayılı İş Kanununun 49 ve 51. maddelerindeki ayrıntılı ve sınırlı düzenlemelere aykırılık oluşturur. Bu bakımdan sadece İş Kanununa göre çalışılmış olan ya da çalışılmış gibi sayılan günler gözönünde tutularak izin alacağı hesaplanmak suretiyle hüküm kurulmalıdır.
3- Yargılama aşamasında 1.8.1996 tarihindeki toplu iş sözleşmesi zammının davacı işçiye ödendiği savunulmuş ve ödeme belgeside ibraz edilmiştir. Bu ödeme belgesi imzalı olup, davacıyı bağladığından bu zammın hüküm altına alınması doğru değildir.
4- Ücretsiz izin ve grevde geçen süreler için ücret farkı hesaplaması yapılması hatalıdır. Zira çalışılmayan bu süreler için ücret söz konusu olamaz.
5- Toplu İş Sözleşmesinin 59/c maddesinde kıdem tazminatının hakkın doğduğu tarihten itibaren 10 gün içinde ödenmesi öngörülmüş olup, bu tür kısa sürelerin toplu iş sözleşmeleriyle kabulü Dairemizin yerleşmiş uygulamaları gereği hükümsüz sayılamaz. Bu itibarla onuncu günü takip eden günden itibaren kıdem tazminatı faizi hüküm altına alınmalıdır.
Sonuç: Temyiz olunan kararın yukarda belirtilen nedenle (BOZULMASINA), peşin alınan temyiz harcının istek halinde ilgiliye iadesine, 4.5.1999 gününde oybirliğiyle karar verildi.