 |
T.C.
YARGITAY
9. Hukuk Dairesi
Esas no: 1999/4497
Karar no: 1999/8393
T : 4.5.1999
Yargıtay içtihatları bölümü
Yargıtay Kararı
HASTALIK HALİNDE İŞ AKDİNİN FESHİ
HAFİF İŞLERDE ÇALIŞMANIN ARAŞTIRILMASI
ÖZET : İş yerinde çalışırken kalp rahatsızlığından dolayı, ağır işlerde çalıştırılmaması gereken işçinin iş akdi bildirimsiz olarak feshedilmişse ihbar tazminatı ödenmelidir.
Hasta olmasına rağmen devamsızlığı bulunmayan işçinin; hafif işlerde çalışabileceği konusunda mahkemece araştırma ve inceleme yapılmalıdır.
(1475 s. İş. K. m. 13,17/1,79)
Taraflar arasındaki, ihbar ve kötüniyet tazminatlarının ödetilmesi, davasının yapılan yargılaması sonunda: ilamda yazılı nedenlerle reddine ilişkin hükmün süresi içinde duruşmalı olarak temyizen incelenmesi davacı avukatınca istenilmesi üzerine dosya incelenerek, gereği konuşulup düşünüldü:
1- Dosyadaki yazılara, toplanan delillerle kararın dayandığı kanuni gerektirici sebeplere göre, davacının aşağıdaki bendin kapsamı dışında kalan temyiz itirazları yerinde değildir.
2- Davacı işçi davalıya ait işyerinde çalışırken kalp rahatsızlığından dolayı ağır işlerde çalıştırılmaması gerektiği şeklindeki doktor raporunu işverene ibraz ederek hafif işlerde çalıştırılmasını istemiş; davalı işveren işyerinin ağır ve tehlikeli işlerin yapıldığı bir yer olduğunu bildirmek suretiyle disiplin kurulu kararı doğrultusunda sözleşmenin feshi yoluna gitmiştir. İhbar tazminatı isteğiyle açılan dava İş Kanununun 17. maddesinin sağlık sebepleri bendinde öngörülen hükümler uyarınca Mahkemece isteğin reddine karar verilmiştir.
"Sağlık sebepleri" olarak anılan 17. maddede öncelikle iki konu üzerinde durulmuştur. Bunlardan birincisi, işçinin kendi kastından veya derli toplu olmayan yaşayışından yahut içkiye düşkünlüğünden doğacak bir hastalık ya da sakatlık halidir ki, yasa koyucu burada 3-5 günlük bir devamsızlık koşulunun gerçekleşmesini aramaktadır. 2. hal ise, işçinin bulaşıcı veya işiyle bağdaşmayacak derecede tiksinti verici bir hastalığa tutulmasıdır. Somut olayda davacı işçinin hastalığı bu iki halden hiçbirine girmemektedir. Bundan başka işçinin devamsızlığı da yoktur. Yasa koyucu aynı sağlık sebepleri ile ilgili olarak işçinin kendi kusuruna yükletilmeyen hastalık, kaza, doğum ve gebelik gibi hallerde de hizmet akdini bildirimsiz olarak işveren tarafından bildirim önellerini altı hafta aşmasından sonra feshedebileceği kuralını da getirmiştir. Davacının durumu bu son hüküm kapsamına da girmemektedir. Bir an için girmiş olduğu varsayılsa bile hafif işlerde çalışabileceği konusunda mahkemece araştırma ve inceleme de yapılmış değildir. İşverenin beklemeksizin fesih yoluna gitmiş olması davacıyı ihbar tazminatına hak kazandırmıştır.
Açıklanan maddi ve hukuki olgulara göre ihbar tazminat isteğinin hüküm altına alınması gerekirken reddi hatalıdır.
S o n u ç: Temyiz olunan kararın yukarıda gösterilen sebepten (BOZULMASINA), peşin alınan temyiz harcının istek halinde ilgiliye iadesine, 4.5.1999 gününde oybirliği ile karar verildi.