 |
T.C.
YARGITAY
9. Hukuk Dairesi
Esas no: 1999/3883
Karar no: 1999/5896
Tarih: 23.3.1999
Yargıtay içtihatları bölümü
Yargıtay Kararı
ÖZET: Bir iş yerinde işçi olarak, fakat sosyal güvenlik bakımından Emekli Sandığına tabi şekilde çalışan kişiye, Emekli Sandığınca ödenen ikramiyenin mahsubu suretiyle kıdem tazminatının ödenmesi gereken durumlarda, kıdem tazminatı tavanı, hizmet sözleşmesinin fesih tarihi esas alınarak hesaplanmalıdır.
(1475 s. İş. K. m. 14/3)
Davacı, bakiye kıdem tazminatı, ikramiye, giyim yardımı, elektrik muafiyetleri alacağı ve temettü alacağının ödetilmesine karar verilmesini istemiştir.
Yerel mahkeme, isteği kısmen hüküm altına almıştır.
Hüküm süresi içinde taraflar avukatlarınca temyiz edilmiş olmakla dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü:
1. Dosyadaki yazılara, toplanan delillerle kararın dayandığı kanuni gerektirici sebeplere göre, davacının tüm temyiz itirazları ile davalının aşağıdaki bendin kapsamı dışında kalan temyiz itirazları yerinde değildir.
2. Davacı işçinin davalıya ait işyerinde işçi olarak fakat sosyal güvenlik bakımından Emekli Sandığına tabi şekilde çalıştıktan sonra emekli olmak suretiyle hizmet sözleşmesinin feshedildiği, kendisine Emekli Sandığı Genel Müdürlüğünce ikramiye olarak 1.409.100.000.- TLnin ödendiği, hizmet sözleşmesi eki Personel Yönetmeliğinin 40. maddesinde öngörülen kural uyarınca her yıl için 1 ay tutarında kıdem tazminatı ödenmesinin ve buna göre tüm çalışma süresi dikkate alınmak suretiyle hakettiği kıdem tazminatı ödenen ikramiye ile karşılaştırılarak aradaki farkında işveren tarafından ödenmesinin öngörüldüğü anlaşılmaktadır.
Davacı işçi anılan 40. maddeye dayanarak ödenen ikramiyenin hakettiği kıdem tazminatından mahsup edilerek aradaki farkın ödetilmesi isteğiyle açılan bu davada mahkemece mütalaasına başvurulan bilirkişi raporundaki görüş benimsenerek istek doğrultusunda hüküm kurulmuştur.
Ancak hizmet sözleşmesinin 20.1.1997 fesih tarihinde kıdem tazminatı tavanı 77.219.375 TL.dir. Bilirkişi tarafından bu tavan dikkate alınmaksızın hesaplama yapılmıştır. Bu yöntem 1475 sayılı İş Kanununun 14/13 maddesine aykırıdır. Bu tavana göre yeniden hesaplama yapılarak aradaki farkın hüküm altına alınması ile yetinilmelidir.
Sonuç: Temyiz olunan kararın yukarıda yazılı sebepten (BOZULMASINA), peşin alınan temyiz harcının istek halinde ilgiliye iadesine, 23.3.1999 gününde oybirliğiyle karar verildi.