 |
T.C.
YARGITAY
9. Hukuk Dairesi
Esas no: 1999/14648
Karar no: 1999/14904
Tarih: 6.9.1999
Yargıtay içtihatları bölümü
Yargıtay Kararı
- İŞ MAHKEMELERİNDE TASHİHİ KARAR
ÖZET: iş Mahkemeleri Kanununda tashihi karar yoluna yer verilmemiştir. Gerek bu nedenle, gerekse toplu iş sözleşmelerinde, yetkili sendikanın Yargıtayca kesin karara bağlanması hükmünden dolayı, sendika üyelerinin üyelik koşullarının yasaya uygunluğunu tartışan ve maddi hatanın da bulunmadığı Yargıtay kararının düzeltilmesi isteği dinlenemez.
(5521 s. İMK. m. 8/3)
(2822 s. TSK. m. 15/2)
Ö.... Sendikası adına avukat Erol ile 1- T.... Sendikası adına avukat Ünal 2- Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı adına avukat Rezzan aralarındaki dava hakkında (Ankara 1. iş Mahkemesi)nden verilen 1.7.1999 günlü ve 892/1528 sayılı hüküm, davacı avukatınca temyiz edilmiş (Adli ara vermede) Nöbetçi Hukuk Dairesince 16.8.1999 günlü ve 12927/12659 sayılı kararla bozulmuş olup, davalı vekili tarafından maddi hata bulunduğu nedeni ile tavzih talebinde bulunulmuş olmakla dosya incelendi gereği konuşulup düşünüldü.
Ö.... ve T.... Sendikaları 3.9.1998 tarihinde Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığına Makine Kimya Endüstrisi Genel Müdürlüğüne ait işletme kapsamındaki işyerlerinde Toplu iş Sözleşmesi yapmak amacıyla çoğunluk tesbiti isteğinde bulunmuşlar ve Bakanlıkça yapılan inceleme sonucunda 3.11.1998 tarihli tesbit yazısı ile T.... Sendikasının çoğunluğunun bulunduğu Ö.... Sendikasının ise çoğunluğunun bulunmadığı sonucuna varılarak durum kendilerine bildirilmiştir. Ö.... Sendikası olumlu ve olumsuz tesbitlerin iptali istemiyle itiraz davası açmış, mahkemece yapılan incelemeler sonucunda da ek bilirkişi raporundaki veriler dikkate alınarak davanın reddine karar verilmiştir. Bu karara karşı Ö.... Sendikası temyiz yoluna başvurmuş, yapılan temyiz incelemesi sonucunda da Yargıtay Nöbetçi Hukuk Dairesi 16.8.1999 tarih, 12927-12659 sayılı kararla yerel mahkeme kararının bozularak ortadan kaldırılmasına karar verdikten sonra, anılan işletmeye ait işyerinde Ö.... Sendikasının yetkili olduğunu belirterek taraflar arasındaki uyuşmazlığı kesin olarak karara bağlamıştır.
T.... Sendikası 6.9.1999 havale tarihli dilekçesiyle Dairemize başvurarak; Yargıtay Nöbetçi Hukuk Dairesinin 1128 işçinin T... Sendikasına üyeliğinin geçersiz sayılarak ek bilirkişi raporunda belirtilen T.... Sendikası üyesi 3014 rakamından indirilmesi sonucu uyuşmazlığı çözme yoluna gittiğini, oysa 1128 işçinin daha önce anılan sendikanın üye sayısından indirilmiş olduğunu böylece aynı rakamdan mükerrer indirimler yapılarak maddi hataya düşüldüğünü, öte yandan aynı kararda bir yandan bilirkişi raporu eleştirilirken diğer yandan bu rapordaki veriler dikkate alınarak sonuca gidilmek suretiyle çelişkiye de yol açıldığını ileri sürmektedir.
Nöbetçi Hukuk Dairesi kararının incelenmesinden, bilirkişi raporuna dayanılarak uyuşmazlığın çözümlenmesi yoluna gidilmediği, hüküm fıkrasında varılan sonuca uygun bir gerekçe gösterildiği, ayrıntılı gerekçede tarafların isim ve sıfatlarında bir hataya düşülmediği gibi, rakam hatası da yapılmadığı dosyadaki veriler tesbit edilmek suretiyle toplam işçi sayısı, T.... Sendikası üyesi işçilerden yasanın öngördüğü koşullara uymayan geçersiz üyeliklerin sayısı ve daha sonra da her bir sendikaya üye olan işçilerin sayıları belirlenerek; Ö.... Sendikasının başvuru tarihinde işletmeye ait işyerlerinde çoğunluğunun bulunduğu sonucuna varılmıştır.
Maddi hata kapsamı dışında kalan bir hata söz konusu olsa dahi bunun iş yargılamasında düzeltilmesi olanağı yoktur. Gerçekten 5521 sayılı İş Mahkemeleri Kanununda tashihi karar yoluna yer verilmediği gibi, 2822 sayılı Toplu İş sözleşmesi Grev ve Lokavt Kanununun 15. maddesinde de yetki itirazı şeklinde iş mahkemelerinde açılan davalar sonunda verilen kararların Yargıtayca kesin karara bağlanacağı da öngörülmüş bulunmaktadır. Bu maddi olgular karşısında istemin reddine karar verilmesi gerekmiştir.
Sonuç: Yukarıda belirtilen sebeplerle T.... Sendikasının 6.9.1999 tarihli isteminin (REDDİNE), 30.9.1999 gününde oybirliği ile karar verildi.