 |
T.C.
YARGITAY
9. Hukuk Dairesi
Esas no: 1999/13375
Karar no: 1999/13689
Tarih: 16.9.1999
Yargıtay içtihatları bölümü
Yargıtay Kararı
- İŞ BARIŞINI BOZAN EYLEMLER
- KANUN DIŞI GREVDE SORUMLULUK
ÖZET: Sendikanın toplu iş sözleşmesi yetki belgesi almasından önce işine son verilen işçinin diğer işçi arkadaşlarının, iş yerine girmemek, işi önemli ölçüde aksatmak gibi eylemlerinden ve bu eylemler sonucu zararlardan sendikayı sorumlu tutabilmek için, sendikanın yönlendirilmesinin kanıtlanması gerekir. (2822 s. TSK. m. 45/2)
1- H.... Reklam San. Tic. Paz. Ltd. Şti. adına avukat Bestami ile P.... İ.... Sendikası adına avukat Halil 2- Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı adına avukat Mustafa 3- Mehmet ve 17 Arkadaşı 4- Ali ve 5 Arkadaşı aralarındaki dava hakkında (Dörtyol İş Mahkemesi)nden verilen 3.4.1999 günlü ve 99-13 sayılı hüküm davalılar avukatınca temyiz edilmiş olmakla dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü:
1. Dosyadaki yazılara, toplanan delillerle kararın dayandığı kanuni gerektirici sebeplere göre, davalı işçilerin temyiz itirazları yerinde değildir.
2. İşyerinde Toplu İş Sözleşmesi yapmak isteyen davalı işçi sendikasının yetki tesbiti için Çalışma ve Sosyal güvenlik Bakanlığına yazı ile başvurup kendisinin yetkili olduğunun tesbiti yazısının Bakanlıkça gönderilmesinden sonra ve henüz yetki belgesi verilmemesinden önceki devrede bir işçinin işverence işine son verilmesi üzerine davalı işçilerin işyerine girmemek ve önemli ölçüde işi aksatmak amacıyla aralarında anlaşarak direnişte bulundukları dosya içeriğinden anlaşılmakta ise de; davalı sendikanın işçilerin işi bırakmaları konusunda verdiği bir kararın bulunmadığı gibi şüpheye yer bırakmayacak biçimde işçilerin sendika tarafından somut şekilde yönlendirilmeleri de söz konusu olmadığı dosya içeriğinden anlaşılmaktadır. Kanun dışı grev, işyeri işgali, işi yavaşlatma, verimi düşürme gibi benzer şekilde direnişlerin yaptırımları, bu tür eylemlerin iş barışım bozmaları dikkate alınarak yasa koyucu tarafından ağır bir biçimde düzenlenmiştir. Bu tür davalarda sonuca gidilirken hiçbir kuşkuya yer vermeyecek biçimde sendikanın yönlendirmesinin kanıtlanması gerekir. Somut olayda ise davalı sendikanın bu tür bir eylem ve girişimde bulunduğu dosya içeriğine göre anlaşılamamaktadır. Böyle olunca sendika hakkındaki davanın reddine karar verilmesi gerekir.
Sonuç: Temyiz olunan kararın yukarıda yazılı sebepten (BOZULMASINA), peşin alınan temyiz harcının istek halinde ilgiliye iadesine, 16.9.1999 gününde oybirliğiyle karar verildi.