 |
T.C.
YARGITAY
9. Hukuk Dairesi
E : 1999/1112
K : 1999/2625
T : 17.2.1998
Yargıtay içtihatları bölümü
Yargıtay Kararı
DAVA : Davacı, ücret, ikramiye, ilave tediye, emekli ikramiyesi ile emekli maaş farkı alacağının ödetilmesine karar verilmesini istemiştir.
Yerel mahkeme, isteği kısmen hüküm altına almıştır.
Hüküm süresi içinde taraflar avukatlarınca temyiz edilmiş olmakla dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü.
YARGITAY KARARI
1-Dosyadaki yazılara, toplanan delillerle kararın dayandığı kanuni gerektirici sebeplere göre, davacının ve davalı SSK.nın temyiz itirazları yerinde değildir.
2-Davalı Ankara Büyükşehir Belediyesinin temyizine gelince tarihinde tek taraflı olarak unvan ve kadrosunda değişiklik yaparak ücretinde indirim yaptığını bu uygulamanın üst kadro ve ünvanı verildiği 15.9.1993 tarihinden geçerli kılınıp fark ücretlerinin geri alındığını iddia ederek belirtilen tarihten itibaren fark ücret ve diğer işçilik alacaklarının tahsilini istemiştir.
Davalı taraf ise, 1993-1994 tarihlerinde yapılan sınav ve pozisyon değişikliği işlemlerinin usul ve mevzuata uygun yapılmadığının teftiş kurulunun... raporunda belirlenmesi üzerine bu işçilerin kadro ve ünvanlarının iptal edilip eski ünvan ve kadrolu işlerine, daha önceki almakta oldukları yevmiyeleri ile atanmalarının yapıldığını belirterek davanın reddini istemiştir.
Mahkeme bilirkişi raporu doğrultusunda davanın kabulüne karar vermiştir.
Gerçekten dosyadaki bilgi ve belgelere göre davalı idarede çalışmakta olan bir kısım işçilerin 1993-1994 yıllarında ünvanlarının değiştirildiği ve kadro yükselişlerinin yapıldığı, ancak bu değişiklikler yapılırken davacı ile birlikte bazı işçilerin durumlarında çeşitli usulsüzlükler yapıldığı gerekçesiyle unvan ve pozisyonlarının iptal edilip tekrar eski kadro ve ünvanlarına atamalarının yapıldığı anlaşılmaktadır. Ne var ki; idarenin bu iptal kararı idari işlem olup yetkili idare mahkemesince bir iptal kararı verilmediği müddetçe geçerliliğini korur.
Bu durumda mahkemece yapılacak iş; işyerinde olayın vuku bulduğu tarihte ve sonraki dönemde uygulanmış olan toplu iş sözleşmeleride gözönünde bulundurulmak suretiyle idarenin unvan ve kadro iptal kararına kadar geçen süre için bir değerlendirme yapılarak davacı tarafından talep edilen ücret ve diğer haklarının kabulü gerekir. İptal işleminden sonraki döneme gelincEsas no: Eğer işçi kadrosunun iptal edilmesine rağmen eski ünvan ve üst kadro işini yapmakta devam etmişse, sanki iptal işlemi yokmuş gibi sonuca gidilmelidir. Şayet idarenin iptal kararından sonra davacıya ünvan ve üst kadro işi yaptırılmamışsa Toplu İş Sözleşmelere göre belirlenen temel ücrette daha aşağıda bir indirim yapılmamak koşulu ile işçi yapılan işe öre ücret alacağına hak kazanacağından buna göre hesaplama yapılarak hüküm kurulmalıdır.
Davalı idare vekili bilirkişi raporuna karşı vermiş olduğu itiraz dilekçesinde bazı iddialarda bulunmuş olup, bu hususlarda inceleme konusu yapılarak hasıl olacak sonuca göre bir karar verilmelidir.
SONUÇ : Temyiz olunan kararın yukarıda yazılı sebebten BOZULMASINA, peşin alınan temyiz harcının istek halinde ilgiliye iadesine 17.2.1998 gününde oybirliğiyle karar verildi.