 |
T.C.
YARGITAY
9. Hukuk Dairesi
E. 1997/9729
K. 1997/11557
T. 11.6.1997
Yargıtay içtihatları bölümü
Yargıtay Kararı
TOPLU İŞ SÖZLEŞMESİ YETKİSİ
İŞ KOLUNDA TOPLU İŞ SÖZLEŞMESİ
İŞLETME KAPSAMINDA TOPLU İŞ SÖZLEŞMESİ
KARAR ÖZETİ : Ayın işyerinde işyeri düzeyinde ayni dönem için birden fazla toplu iş sözleşmesi yapılamayacağından, toplu iş sözleşmesi yapılmak istenen yerin işkolu kapsamında mi, işletme kapsamında mı kaldığı belirlenerek toplu iş sözleşmesi yapacak sendika çoğunluk tesbit isteminin çözümlenmesi gerekir.
(2821 s. Sendikalar K. m. 4)
(2822 s. TSK. m. 12,13)
Saraybahçe Belediye Başkanlığı adına Avukat (S.Ç.) ile; 1- Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı adına Avukat (B.D.), 2- Türkiye Sağlık İşçileri Sendikası Genel Başkanlığı adına Avukat (K.A.) aralarındaki dava hakkında, (Kocaeli 1. İş Mahkemesi)nden verilen 11.4.1997 günlü ve 126/142 sayılı hüküm davacı avukatınca temyiz edilmiş olmakla; dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü:
Davalı Türkiye Sağlık İşçileri Sendikası, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'na 11.6.1996 tarihinde yaptığı başvuru ile muteriz davacı Saraybahçe Belediye Başkanlığı Sağlık İşleri Müdürlüğü iş yerinde Toplu İş Sözleşmesi yapmak üzere çoğunluk tespiti isteminde bulunmuş, Bakanlıkça da anılan iş yerinde 29 işçinin bulunduğunu, bunlardan 23'ünün sendika üyesi olduğunu bu neden ile de çoğunluğunun bulunduğunu yazı ile bildirmiştir. Muteriz Belediye Başkanlığı iş yerinin işletme kapsamında olduğunu, davanın haksız bulunduğunu ileri sürerek itiraz davası açmıştır.
Yapılan yargılama sonunda mahkemece anılan işyerinin İş Kolları Tüzüğünün 24 numaralı "Sağlık" iş koluna girdiğini ve sendikanın çoğunluğu bulunduğunu açıklayarak davanın reddine karar verilmiştir.
Dosya içeriğinden davacı belediyeye ait Sağlık İşleri Müdürlüğü işyeri de dahil edilmek sureti ile işletme düzeyinde toplu iş sözleşmesi prosedürünün devam etmekte olduğu izlenimi uyanmaktadır. Öncelikle taraflardan bu konudaki diyecekleri açık ve kesin şekilde sorularak bilgi alınması ve konu ile ilgili belge bilgi ve dosyanın celp edilmesi gerekmektedir. Bu deliller toplanıp, incelenip ve araştırma yapılarak Sağlık işleri Müdürlüğü iş yerinin işletme kapsamında bulunup bulunmadığı belirlenmelidir. Şayet Belediye İş Sendikasının işletme düzeyinde olduğu yetki bu işyerini de kapsıyor ise, artık aynı işyerinde iş yeri düzeyinde aynı dönem için birden fazla toplu iş sözleşmesi yapılamayacağından davacının davasının kabulü ile Bakanlık yetki tespiti isteminin iptaline karar vermek gerekir.
İşletme yetkisi kapsamı dışında bulunduğu takdirde ise İş Kolları Tüzüğünün 24. sırasında yer alan Sağlık İş Kolu içinde anılan iş yerinin yer alıp almadığının inceleme ve irdelemeye tabi tutulması gerekir.
Gerçekten İş Kolları Tüzüğünde Sağlık İş Kolu ile ilgili olarak "Hastaneler, Sanatoryumlar, Bakım ve Dinlenme Evleri, Doğum ve Çocuk Bakım Evleri, .Kreşler, Doktor Muayeneleri, Klinikler gibi Diş Klinikleri, Röntgen Muayenehaneleri ve benzerleri ile Hayvan Bakım Evlerinde yapılan her türlü Sağlık İşleri "kuralına yer verilmiştir. Bu hükme göre Sağlık İşleri 28 Numaralı "Genel İşler" İş Kolu kapsamı dışında bırakılmış olduğu için böyle bir inceleme yapılarak sonucuna göre karar verilmek zorunluluğu vardır.
Yazılı şekilde davanın reddine karar verilmesi hatalı olup bozmayı gerektirmiştir.
S o n u ç: Temyiz olunan kararın yukarıda açıklanan nedenlerle (BOZULMASINA), peşin alınan temyiz harcının istek halinde ilgiliye iadesine, 11.6.1997 gününde oybirliğiyle karar verildi.
*