 |
T.C.
YARGITAY
9. Hukuk Dairesi
E. 1997/7563
K. 1997/10888
T. 4.6.1997
Yargıtay içtihatları bölümü
Yargıtay Kararı
KIDEM TAZMİNAT1
BELİRSİZ SÜRELİ AKİTLERDE KIDEM TAZMİNATI
KARAR ÖZETİ : Kıdem tazminatı isteklerinde, süresi belirli hizmet akti ve süresi belirli olmayan hizmet akti ayrımı yapılmadığından akit, kıdem tazminatına hak kazanacak şekilde sona ermişse, isteğin kabulü gerekir.
(1475 s. İş K. m. 13,14)
Davacı; ihbar, kıdem ve kötü niyet tazminatları ile ücret alacağının ödetilmesi ve icra takibine yapılan itirazın iptali ile icra inkar tazminatının ödetilmesine karar verilmesini istemiştir,
Yerel mahkeme,isteği kısmen hüküm altına almıştır.
Hüküm, süresi içinde davacı avukatı tarafından temyiz edilmiş olmakla; dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü:
1- Dosyadaki yazılara, toplanan delillerle kararın dayandığı kanuni gerektirici sebeplere göre, davacının aşağıdaki bendin kapsamı dışında kalan temyiz itirazları yerinde değildir.
2- Davacının, davalıya ait işyerinde belirli süreli akitlerle çalıştığı sırada ve akit süresi bitmeden önce haklı bir neden bulunmadan hizmet akdinin davalı işveren tarafından sona erdiği hususu mahkemece de kabul edilmektedir. Ancak, mahkeme belirli süreli hizmet akitlerinde kıdem tazminatı talep edilemeyeceği gerekçesi ile bu isteği reddetmiştir.
1475 sayılı Yasanın ihbar tazminatını düzenleyen 13. maddesinde, süresi belirli olmayan süreli hizmet akitlerinin feshi halinde bu maddenin uygulanacağı açıklanmışsa da, kıdem tazminatını düzenleyen 14. maddede süresi belirli olan ve süresi belirli olmayan hizmet akti ayrımı yapılmamıştır. Bu nedenle hizmet akti süresi belirli olsun veya olmasın her iki halde kıdem tazminatına hak kazanacak şekilde sona ermişse kıdem tazminatı isteğinin kabulü gerekir. Yazılı şekilde kıdem tazminatı isteğinin reddine karar verilmesi hatalıdır.
S o n u ç: Temyiz olunan kararın yukarıda yazılı sebepten (BOZULMASINA), peşin alınan temyiz harcının istek halinde ilgiliye iadesine, 4.6.1997 gününde oybirliğiyle karar verildi.