 |
T.C.
YARGITAY
9. Hukuk Dairesi
Esas No : 1997/750
Karar No : 1997/7446
Tarih : 15.4.1997
Yargıtay içtihatları bölümü
Yargıtay Kararı
Dava: Taraflar arasındaki, ihbar, kıdem ve sendikal tazminat, fazla çalışma ve izin ücretiyle maddi ve manevi tazminatın ödetilmesi davasının yapılan yargılaması sonunda; ilamda yazılı nedenlerle reddine ilişkin hükmün süresi içinde duruşmalı olarak temyizen incelenmesi davacılar avukatınca istenilmesi üzerine dosya incelenerek işin duruşmaya tabi olduğu anlaşılmış ve duruşma için 15.4.1997 Salı günü tayin edilerek taraflara çağrı kağıdı gönderilmişti. Duruşma günü davacılar adına Avukat S... Kızıloğlu geldi. Karşı taraf adına kimse gelmedi. Duruşmaya başlanarak hazır bulunan avukatın sözlü açıklaması dinlendikten sonra duruşmaya son verilerek dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü:
YARGITAY KARARI
Davacılar sendikal nedenle hizmet sözleşmelerinin feshedildiğini iddia ederek ihbar kıdem ve sendikal tazminat isteklerinde bulunmuş, davalı ise istifa sonucu işten kendilerinin ayrıldığını savunmuştur. Mahkemece savunmaya değer verilerek istekler red edilmiştir.
Hükme dayanak yapılan istifa dilekçelerinin metninin aynı olduğu, sadece ismin ve tarihin tükenmez kalemle yazıldığı görülmektedir. Davacılar işe girişte kağıtların boş olarak imzalattırıldığını bu nedenle anılan dilekçelere itiraz ederek hüküm tesis edilemeyeceğini yargılamanın her aşamasında ileri sürmüşlerdir.
Bölge Çalışma Müdürlüğünce konu ile ilgili dilekçelerin geçerli kabul edilemeyeceği görüş olarak bildirilmiştir. Dilekçelerin içeriklerinin tamamen aynı olduğu daktilo ile yazıldıktan sonra isimlerin ve tarihin tükenmez kalemle ayrıca ilave edilmiş olması anlamlıdır. Davacılar boşa imza attırıldıklarını ileri sürdüklerine göre, hile iddiası ile istekte bulunduklarının kabul edilmesi gerekir. Böyle olunca tarafların bu konuda gösterecekleri deliller toplanmalı ve Bölge Çalışma Müdürlüğü yazısı da değerlendirmeye tabi tutularak sonuca gidilmelidir. Böyle bir inceleme ve araştırma sonucunda gerçekten istifa dilekçeleri davacılar tarafından özgür ve serbest iradeleriyle verildiği sonucuna varıldığı takdirde şimdiki gibi istekler red edilmelidir.
Aksi halde, sendikal neden üzerinde durulmalı inceleme ve araştırma yapılarak sonucuna göre karar verilmelidir.
SONUÇ: Temyiz olunan kararın yuıkarıda gösterilen sebepten BOZULMASINA, davacı yararına takdir edilen 6.000.000 TL duruşma avukatlık parasının karşı tarafa yükletilmesine, peşin alınan temyiz harcının istek halinde ilgiliye iadesine 15.4.1997 gününde oybirliğiyle karar verildi.