 |
T.C.
YARGITAY
9. Hukuk Dairesi
Esas No : 1997/5890
Karar No : 1997/10242
Tarih : 28.5.1997
Yargıtay içtihatları bölümü
Yargıtay Kararı
Dava: Davacı ihbar ve kötüniyet tazminatları ile hafta tatili gündeliğinin ödetilmesine karar verilmesini istemistir.
Yerel mahkeme, isteği kısmen hüküm altına almıştır.
Hüküm süresi içinde davalı avukatı tarafından temyiz edilmiş olmakla dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü.
Davacının 1475 sayılı İş Kanununun 13. maddesine göre hizmet sözleşmesinin peşin ödeme suretiyle feshi yoluna gidilmiş ise de ihbar tazminatının peşin ödenmesi söz konusu olmayıp davacı fesih yazısından bir gün sonra ancak ihbar tazminatı ödenmeden 30.9.1994 tarihinde SSK'ya başvurarak emeklilik isteğinde bulunmuştur. Dairemizin oluşan içtihatlarına göre bu durumda davacı işçinin emeklilik süresi ile sözleşmesini fesh ettiği kabul edilerek ihbar tazminatı isteğinin reddine karar vermek gerekir. Yazılı şekilde ihbar tazminatına karar verilmesi hatalıdır.
Sonuç: Temyiz olunan kararın yukarıda gösterilen nedenlerle BOZULMASINA, peşin alınan temyiz harcının istek halinde ilgiliye iadesine, 28.5.1997 gününde oyçokluğuyla karar verildi.
KARŞI OY YAZISI
Davalı işverenin davacıya tebliğ ettiği 29.9.1994 gün ve 30/309-85 sayılı yazısında aynen 30.09.1994 tarihinden itibaren ilişiğinin kesileceği belirtilmektedir.
İşverenin bu yazısı tartışmasız olarak iş akdinin feshi niteliğindedir. Bu tarihe kadar davacı işçinin iş akdini emeklilik nedeniyle feshettiğine ilişkin bir irade beyanı bulunmamaktadır.
Davacı akit feshedildikten sonra gerek işverene ve gerekse SSK'ya başvurarak emeklilik emeklilik işlemlerinin gerçekleştirilmesini istemiştir.
İşverenin SSK nezdinde yaptığı çalışmalar davacı ve diğer emeklilik sürelerini dolduran işçilerin iş akitlerinin feshine yönelik hazırlık işlemleridir. İşveren baştan beri fesih işlemini gerçekleştirmek arzusundadır. Dairemizin çoğunluk görüşünde belirtildiği şekilde davacının ihbar tazminatını almadan SSK'ya başvurması işverenin fesih iradesini ortadan kaldırıp, davacının emeklilik suretiyle akdi fesh ettiği olgusunu doğurmaz. İşverenin karşı tarafa ulaşan fesih bildirimi ile iş akdi sona erdirilmiştir.
1475 sayılı İş Yasasının 13. maddesine göre işveren işçinin ihbar öneline ait ücretini peşin vermek suretiyle hizmet akdini feshedebilir.
İşverenin bu Yasa hükmüne aykırı olarak ihbar tazminatını ödememesi ve bu güne kadar da ödemekten kaçınması durumunun işverene bir haklılık sağlayacağı kabul edilmemektedir. Daire kararında feshin 13. maddeye göre yapıldığı kabul edildiğine göre, işverenin ihbar tazminatını ödememesi ve bu arada boşta kalan davacının emeklilik işlemi için başvurması akdin davacı tarafından feshedildiği anlamına gelemeyeceği kanaatıyla bozma kararına katılmıyorum. Mahkeme Kararının onanaması düşüncesindeyim.
Üye U. Öztürk