 |
T.C.
YARGITAY
9. Hukuk Dairesi
Esas No : 1997/2687
Karar No : 1997/7827
Tarih : 30.4.1997
Yargıtay içtihatları bölümü
Yargıtay Kararı
Dava: Davacı, sigortalı olarak çalıştığının tesbitiyle ihbar kıdem tazminatı ve izin ücretinin ödetilmesine karar verilmesini istemiştir.
Yerel mahkeme, isteği kısmen hüküm altına almıştır.
Hüküm süresi içinde davalılar avukatı tarafından temyiz edilmiş olmakla dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü:
1- Dosyadaki yazılara, toplanan delillerle kararın dayandığı kanuni gerektirici sebeplere göre, davalının aşağıdaki bendin kapsamı dışında kalan temyiz itirazları yerinde değildir.
2- Davacı davalıya ait işyerinde 1988 yılının Haziran ayında çalışmaya başladığını ve bu çalışmasını 20.1.1984 tarihinde hizmet sözleşmesinin işverence feshedildiğini bildirerek bu sürenin sigortaya tam olarak bildirilmediğinden bahisle tesbitini istemiştir. Mahkeme davacının isteğine uygun bir şekilde hizmet süresini tesbit etmiş bulunmaktadır. Dosya içinde bulunan işe giriş bildirgesinde davacı tarafından imzalanmış bulunmaktadır. Yargılama sırasında davacıyla birlikte çalışan davalının savunmasını doğrulamışlardır. Her ne kadar davacı tanıkları davacının davalı işyerinde 1988 yılının Haziran ayında işe başladığını yargılama sırasında açıklamışlar isede bu tanıklar işyeriyle ilgisi olmadığı ve davacının gerçek çalışmasını bilecek durumda olmadıkları gözlenmiştir. Mevcut durum karşısında davalı tanıklarının sözleri ve işe giriş bildirgesi gözönünde tutularak davacının davalıya ait işyerinde 1.4.1990 tarihinden itibaren çalışmaya başladığı kabul edilmesi gerekir. Kararın bu yönden bozulması gerekmiştir.
Sonuç: Temyiz olunan kararın yukarıda gösterilen sebepten BOZULMASINA, peşin alınan temyiz harcının istek halinde ilgiliye iadesine, 30.4.1997 gününde oybirliğiyle karar verildi.