 |
T.C.
YARGITAY
9. Hukuk Dairesi
Esas No : 1997/13070
Karar No : 1997/17974
Tarih : 21.10.1997
Yargıtay içtihatları bölümü
Yargıtay Kararı
- İŞE İADE KARARI ( Kesin Olduğu-Ücret ve Diğer Hakların İstenebilmesi İçin Altı Gün İçinde Müracaat Edilmiş Olması Gereği )
- KESİN KARARLAR ( İşe İade Kararı-İşe İade Kararıyla Birlikte Verilen Ücrete İlişkin Karar İçin Temyize Gidilebileceği )
- ÜCRET VE DİĞER HAKLARA İLİŞKİN MAHKEME KARARININ İŞE İADE KARARIYLA BİRLİKTE VERİLMİŞ OLMASI ( Temyiz Yoluna Gidilebilmesi )
- İŞE İADE EDİLEN İŞÇİNİN İŞE BAŞLAMAK İÇİN ALTI GÜN İÇİNDE BAŞVURMASI GEREĞİ ( Ücret ve Diğer Hakların Ödenmesi İçin )
2821/m.30
DAVA : Davacı, işe iadesine karar verilmesini istemiştir.
Yerel mahkeme, isteği kısmen hüküm altına almıştır.
Hüküm süresi içinde davalı avukatı tarafından temyiz edilmiş ise de işin mahiyeti itibarıyle istemin reddine incelemenin evrak üzerinde yapılmasına karar verildikten sonra dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü:
KARAR : 1- Davacı, işyeri sendika temsilcisi olup, hizmet sözleşmesi davalı işveren tarafından 27.1.1997 tarihinde feshedilmiştir. Her nekadar davalı işveren önelli olarak fesih yoluna gidildiğini savunmuş ise de dosya içeriğinden davacı işçinin işe başlatılmayarak feshinin eylemli olarak gerçekleştiği anlaşılmaktadır. Davacı, fesih tarihinden itibaren bir ay içinde işe iade ile birlikte ücret ve diğer alacaklarının da hüküm altına alınması isteği ile iş mahkemesinde iş bu davayı açmıştır. Karar işveren tarafından temyiz edilmiştir.
2821 sayılı Sendikalar Kanununun 30 maddesine göre işe iade kararları kesindir. Ancak bunun dışında ücret ve diğer hakların ödenmesine karar verilmiş olması nedeniyle kesinlikten söz edilemez. Bu itibarla işe iade ile ilgili olarak mahkemece verilen karara karşı temyiz yoluna başvurulamayacağından bu bölüme ilişkin temyiz isteminin reddine,
2- Ücret ve diğer haklarla ilgili olarak verilen karara gelince,
Anılan 30. madde uyarınca fesih tarihinden itibaren temsilcilik süresinin devamınca ücret ve diğer hakların işveren tarafından ödenmesi, işçinin altı iş günü içerisinde işe başlamak üzere başvurması halinde mümkün olabileceğinden ve işçinin bu süre için talep hakkı belirtilen şartın gerçekleşmesine bağlı olup, somut olayda bu şart gerçekleşmemiş bulunduğundan mahkemenin fesih tarihinden itibaren işçilik haklarının işverence ödenmesi şeklinde karar verilmiş olması isabetsiz olup bozmayı gerektirmiştir.
SONUÇ : Temyiz olunan kararın yukarıda açıklanan sebeple BOZULMASINA, peşin alınan temyiz harcının istek halinde ilgiliye iadesine, 21.10.1997 gününde oybirliğiyle karar verildi.