 |
T.C.
YARGITAY
9. Hukuk Dairesi
Esas No : 1996/7795
Karar No : 1996/9853
Tarih : 09.05.1996
Yargıtay içtihatları bölümü
Yargıtay Kararı
DAVA : (A) Sendikası Genel Başkanlığı adına Avukat S.E. ile 1. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı adına Avukat S.S. 2.(B) Sendikası aralarındaki dava hakkında Elazığ Asliye 1. Hukuk Hakimliği'nden İş Mahkemesi sıfatıyla verilen 18.01.1996 günü ve 1158-13 sayılı hüküm, davacı avukatınca temyiz edilmiş olmakla dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü:
KARAR : Davalı (B) Sendikası'nın 04.10.1995 başvuru tarihi itibariyle toplu sözleşme yapmaya yetkili olduğuna dair Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın 11.10.1995 gün ve 0.13.00.01/13547-028101 sayılı kararına, davacı (A) Sendikasınca lehine tespit kararı alınan sendikanın o işyerinde çoğunluu olmadığı iddiasıyla itiraz edilmiş, yargılama sonunda bu talep mahkemece red edilmiştir.
Davacı sendika tarafından ibraz edilen onsekiz adet "işçi sendikası üye kayıt" fişlerindeki isimler ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın bilgi işlem merkezi dökümlerindeki isimler birbirini tutmamaktadır. Dosya içinde başkaca delil olmamasına rağmen bu çelişki giderilmeden karar verilmiştir. O halde mahkemece yapılacak iş, işyerindeki başvuru tarihi itibariyle çalışan işçi sayısını tesbite yarayan ücret ve prim bordrolarının celp edilerek yapılacak değerlendirmeye göre oluşacak sonuca varmaktadır. Bu eksiklik giderilmeden yazılı şekilde hüküm tesisi bozmayı gerektirmiştir.
SONUÇ : Temyiz olunan kararın yukarıda gösterilen nedenle BOZULMASINA, 09.05.1996 gününde oybirliğiyle karar verildi.