 |
T.C.
YARGITAY
9. Hukuk Dairesi
Esas No : 1996/6998
Karar No : 1996/9487
Tarih : 25.04.1996
Yargıtay içtihatları bölümü
Yargıtay Kararı
DAVA : ... San. ve Tic. A.Ş. adına Avukat O.D. ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı adına Aukat F.H. aralarındaki dava hakkında Kayseri İş Mahkemesi'nden verilen 29.02.1996 günlü ve 397-49 sayılı hüküm, davalı avukatınca temyiz edilmiş olmakla dosya icelendi, gereği konuşulup düşünüldü:
KARAR : ... Sendikası Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'na başvurarak ... Sanayi ve Tic. A.Ş.'ne ait işyerinde işkolu tesbiti talebinde bulunmuştur. Anılan Bakanlık İş Teftiş Kurulunun 27.04.1995 tarihli raporunda işyerinde yapılan işlerin İşkolları Tüzüğünün 6 sıra nolu "Dokuma" işkoluna girdiği sonucuna varılmıştır.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı işyerinde yapılan işlerin İş Kolları Tüzüğü'nün 6 sıra nolu "Dokuma" işkoluna girdiğine 24.07.1995 tarihinde karar vermiş, sözü edilen bu karar 9 Ağustos 1995 tarihli Resmi Gazete'de yayınlanmış bu kararın iptali için yasal süre içinde davacı ... Sanayi ve Tic. A.Ş. tarafından Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı hasım gösterilerek dava açılmıştır.
Mahkemece Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın 27.07.1995 tarih ve 1995/14 sayılı işkolu tesbit kararı iptal edilmiştir.
2821 sayılı Sendikalar Kanunu'na göre "İşçi Sendikaları, işkolu esasına göre bir işkolundan ve Türkiye çapında faaliyette bulunmak amacı ile bu işkolundaki işyerlerinde çalışan işçiler tarafından kurulur" yine aynı kanunun 7/3'e göre sendika ve konfederasyonların tüzüklerinde "sendikanın faaliyet göstereceği işkolu" 60. maddesinde de işçi ve işveren sandikalarının kurulabilecekleri iş kolları belirtilmiştir. Görüldüğü üzere Sendikalar Kanunu, işkolu tesbitini sendikalar için önemli kılmıştır. Diğer yandan 2822 sayılı Toplu İş Sözleşmesi Grev ve Lokavt Kanunu'nun 13. maddesine göre Toplu İş Sözleşmesi yapmak üzere yetki tesbiti için Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'na başvuracak sendika, ancak kurulu bulunduğu işkolunda üye sayısı itibariyle yüzde on oranının sağlandığının belirlenmesini isteyebilir.
Bu duruma göre işkolu tesbiti kararının iptali kararından etkilenecek olan ... Sendikası'nın davaya dahil edilerek göstereceği delillerin ve mukabil delillerin toplanması suretiyle değerlendirme yapılarak hasıl olacak sonucuna göre karar verilmesi gerekirken yazılı şekilde bu yön üzerinde durulmadan karar verilmesi bozmayı gerektirmiştir.
SONUÇ : Temyiz olunan kararın yukarıda açıklanan nedenlerle BOZULMASINA, 25.04.1996 gününde oybirliğiyle karar verildi.