 |
T.C.
YARGITAY
9. Hukuk Dairesi
Esas No : 1996/6397
Karar No : 1996/6265
Tarih : 26.03.1996
Yargıtay içtihatları bölümü
Yargıtay Kararı
DAVA : Taraflar arasındaki kıdem tazminatı, gecikme zammı alacağının ödetilmesi davasının yapılan yargılaması sonunda, ilamda yazılı nedenlerle gerçekleşen miktarın faiziyle birlikte davalıdan alınarak davacıya verilmesine ilişkin hükmün süresi içinde duruşmalı olarak temyizen incelenmesi davalı avukatınca istenilmesi üzerine dosya incelenerek işin duruşmaya tabi olduğu anlaşılmış ve duruşma için 26.03.1996 Salı günü tayin edilerek taraflara çağrı kağıdı gönderilmişti. Duruşma günü davalı adına Avukat K.A. geldi. Karşı taraf adına kimse gelmedi. Duruşmaya başlanarak hazır bulunan avukatın sözlü açıklaması dinlendikten sonra duruşmaya son verilerek dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü:
KARAR : Davacı emekli olmak suretiyle işyerinden ayrıldığını, ancak kıdem tazminatının geç ödendiği için, geçmiş günler faizine karar verilmesini istemiştir. Dosya içeriğine göre, davacı 17.01.1995 tarihinde emekli olmuş, 17.02.1995 tarihinde kendisine kıdem tazminatı ödenmiş ve 24.05.1995 tarihinde de bu davayı açmıştır.
Davacının ödeme yapılırken faiz almacağını saklı tuttuğuna dair ihtirazi kayıtta bulunduğu anlaşılamamaktadır. Şayet böyle bir kayıtda bulunmamışsa faiz talep edemez. Diğer yandan Toplu İş Sözleşmesinin 65 inci maddesine göre, ödemenin bir ay içinde yapılması öngörülmüştür. Yukarıdaki tarihler gözönünde tutulduğunda kıdem tazminatının bir aylık süre içinde ödendiği anlaşılmaktadır. Bir aylık süre hesaplanırken, iki tarih arasındaki gün sayısı değil Hukuk Usulü Muhakemeleri Kanunu 161/2. maddesinin dikkate alınması gerekir. Buna göre müddet ay olarak tayin edilmesine başladığı güne son ayda tekabül eden günün, tatil saatinde biter. Bütün bunlardan başka, davacının emeklilik talebinde bulunduğu konusunda, bağlı olduğu Sosyal Sigortalar Kurumu'ndan bir belgenin de işverene verilmiş olmadığı anlaşılmaktadır.
SONUÇ : Temyiz olunan kararın yukarıda açıklanan nedenlerle BOZULMASINA, 26.03.1996 gününde oybirliğiyle karar verildi.