 |
T.C.
YARGITAY
9. Hukuk Dairesi
Esas No : 1996/5811
Karar No : 1996/6378
Tarih : 28.03.1996
Yargıtay içtihatları bölümü
Yargıtay Kararı
DAVA : TÜDEM Organizasyon Pazarlama İnşaat San. ve Tic.Ltd. Şti. adına Avukat C.T. ile 1.Tüm-Tis Motorlu Kara Taşıt İşçileri Sendikası adına Avukat F.A.F.2. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı adına Avukat R.O. aralarındaki dava hakkında Kocaeli 1. İş Mahkemesinden verilen 28.02.1996 günlü ve 402-303 sayılı hüküm, davacı avukatınca temyiz edilmiş olmakla dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü:
KARAR : Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının 30.06.1995 tarihli tesbit kararı ile davalı ..... Sendikası'nın davacı ..... Organizasyon Pazarlama İnşaat Sanayi ve Ticaret Limited Şirketine ait .... Köyü .... Mevkii Gebzede kurulu işyerinde başvuru tarihi (15.06.1995) itibariyle yasanın aradığı gerekli çoğunluğu sağladığı belirlenmiş, sözü edilen bu karar 2822 sayılı Toplu İş Sözleşmesi, Grev ve Lokavt Kanunu'nun 13. maddesi uyarınca davacı şirkete 03.08.1995 tarihinde tebliğ edilmiştir.
Davacı şirket, 10.08.1995 tarihli dilekçeyle üye sayısı bakımından sendikanın işyerinde yasal üye çoğunluğunun sağlanamadığını, yapılan işlerin yetkili olduğu söylenen sendikanın faaliyet gösterdiği işkoluna girmediğini, işyerinde işkolu tesbiti için Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığına başvurduklarını bu durumun bekletici mesele olarak kabul edilerek sonucuna göre karar verilmesi gerektiğini ileri sürerek yetki tesbitinin iptalini istemiştir.
Mahkemece yasanın aradığı gerekli çoğunluğun varlığı ve işkolu tesbiti müracaatının davayı sürüncemede bırakma amacı taşıdığı gerekçesi ile dava red edilmiştir.
Dava kapsamına göre davalı sendikanın İş Kolları Tüzüğü 18 sıra numaralı "Kara Taşımacılığı" işkolunda örgütlendiği, davacı şirketin 08.08.1995 tarihinde Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığına başvurarak işyerinde işkolu tesbiti talebinde bulunduğu ve bu talep doğrultusunda işyerinde yapılan inceleme sonucunda işyerinin işkolları Tüzüğünün 22 sıra numaralı "Ardiye ve Antrepoculuk" işkoluna girdiği sözü edilen Bakanlıkça 22.11.1995 tarihli kararla tesbit edilmiş ve 2 Aralık 1995 tarih 22481 sayılı Resmi Gazete'de yayınlanmıştır. Bu işkolu tesbitine karşı davalı sendika vekilince itiraz edilip Gebze İş Mahkemesi'nin 1996/2829 esasında kayıtlı olduğu, 31.01.1996 tarihli oturumunda bizzat sözü edilen sendika vekilince ifade edilmiştir.
2821 sayılı Sendikalar Kanunu'nun 4. maddesi işkolu belirlenmesini özel bir prosedüre tabi kılmıştır. Buna göre "Bir işyerinin girdiği işkolunun tesbiti, Çalışma Bakanlığınca yapılır. Çalışma Bakanlığı tesbit ile ilgili kararını Resmi Gazetede yayımlar. Kararın yayımını müteakip bu tesbite karşı ilgililer iş davalarına bakmakla görevli mahalli mahkemede onbeş gün içinde dava açalabilirler. Mahkeme iki ay içinde kararını verir. Kararın temyiz edilmesi halinde Yargıtay Uyuşmazlığı iki ay içinde kesin olarak karara bağlar" Somut olayda işkolu ile ilgili uyuşmazlık henüz sonuçlanmamıştır. İşçi sendikasının yetkisinin kabul edilebilmesi için toplu iş sözleşmesi yapmak istediği işyerinin sendikanın kurulu olduğu işkoluna giren bir işyeri olması gerekir.
O halde mahkemece bu durumun bekletici mesele kabul edilip sonucuna göre karar vermek gerekirken bu hususun gözetilmemesi usul ve yasaya aykırıdır.
SONUÇ : Temyiz olunan kararın yukarıda gösterilen nedenle BOZULMASINA, 28.03.1996 gününde oybirliğiyle karar verildi.