 |
T.C.
YARGITAY
9. Hukuk Dairesi
E. 1996/20482
K. 1996/23476
T. 18.12.1996
Yargıtay içtihatları bölümü
Yargıtay Kararı
FAZLA MESAİ ÜCRETİ
FAZLA MESAİNİN ARAŞTIRILMASI YÖNTEMİ
KARAR ÖZETİ : Yıllarca süren fazla mesai ücretinin belirlenmesinde, sadece tanık anlatımlarıyla yetinilmemeli, servis şöförü olan davacının kullandığı otobüslerin otogara girip çıktığı saatler ilgili müdürlükten sorulmalı, hastalık, mazeretli günler ve doğal ihtiyaçların karşılanması için serbest zamanı kullanmış olması da göz önüne alınmalıdır.
(1475 s. İş K. m. 35)
Davacı, ihbar, kıdem tazminatı, fazla çalışma ve izin ücretiyle hafta ve genel tatil gündeliklerinin ödetilmesine karar verilmesini istemiştir.
Yerel mahkeme, isteği kısmen hüküm altına almıştır.
Hüküm, süresi içinde davalı şirket avukatı tarafından temyiz edilmiş olmakla; dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü:
1- Dosyadaki yazılara, toplanan delillerle kararın dayandığı kanuni gerektirici sebeplere göre, davalının aşağıdaki bendin kapsamı dışında kalan temyiz itirazları yerinde değildir.
2- Davacı işçi; davalıya ait işyerinde hergün sabah 06'dan akşam 21.30'a kadar çalıştığını, böylece fazla mesai yaptığını iddia ederek, karşılığı alacağın hüküm altına alınmasını istemiş, mahkemece davacının çalıştığı 7 yıl kadar süre içinde her gün 6,5 saat fazla mesai yaptığı, ancak bu süre içinde serbest bulunduğu da dikkate alınarak gerçekleşen rakamdan, % 30 oranında indirim de yapılmak suretiyle istek doğrultusunda hüküm kurulmuştur.
Dinlenen davacı tanıkları verdikleri ifadelerde, 06.00 - 21.30 arasında bir çalışmadan söz etmekle birlikte, servis şöförü olarak çalışan davacının 8.30'da işini bıraktığını, 16.30'da tekrar çalışmaya başladığını belirtmişlerdir. Bu tanık anlatımlarına göre, davacının günün önemli bir bölümünde istirahatlı olduğu düşünülerek fazla mesainin gerçekleşmediği düşünülebilir ise de çalışma düzeninin tam olarak anlaşılamaması ve tanıkların bir kısmının serbest saatlerin daha az olduğunu belirtmeleri nedeni ile kesin bir yargıya varmak olanağı yoktur. Dosya içeriğinden az veya çok şekilde fazla mesai yapıldığı izlenimi uyanmaktadır. Ancak, 7 yıl gibi uzun bir süre her gün 6.5 saat fazla mesai yapıldığının ilke olarak kabulü ve bundan hakkaniyet indirimi yapılması doğru değildir. Gerçekten hastalık, mazeretli günler dikkate alınmamış olduğu gibi doğal ihtiyaçların karşılanması için davacının serbest zamanı kullanma ihtiyacı da söz konusudur.
Öte yandan, davacı servis şöförü olarak genelde davalı şirkete ait otobüslerin otogar'a gelip gittiği saatlerle ilgili bir çalışması bulunduğu dosya içeriğinden anlaşılabildiğine göre bu otobüslerin otogar'a girip çıktığı saatlerin otogar müdürlüğünden sorularak bir değerlendirme yapılması da gerekmektedir. Eksik inceleme ile hüküm kurulmuş olması isabetsiz görülmüştür.
SONUÇ : Temyiz olunan kararın yukarıda yazılı sebebten (BOZULMASINA), peşin alınan temyiz harcının istek halinde ilgiliye iadesine, 18.12.1996 gününde oybirliğiyle karar verildi.