 |
T.C.
YARGITAY
9. Hukuk Dairesi
Esas No : 1996/1457
Karar No : 1996/14212
Tarih : 24.06.1996
Yargıtay içtihatları bölümü
Yargıtay Kararı
DAVA : Davacı, komutanlığın yaptığı işlemin iptali ile 3 üst dereceye intibakının yapılmasına karar verilmesini istemiştir.
Yerel mahkeme, isteği kısmen hüküm altına almıştır.
Hüküm süresi içinde davalı Avukatı tarafından temyiz edilmiş olmakla dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü:
KARAR : İşyerinde uygulanmaktan olan toplu iş sözleşmesinde "sözleşmenin imza tarihinde işyerinde çalışmaktan olan işçilerden çırak okulu, orta sanat okulu, sanat enstitüsü, endüstri meslek lisesi, teknisyen okulu, teknik lise ve muadili meslek okullarıyla ön lisans ve meslek yüksek okulu (teknik bölüm) mezunu işçiler 15 Ağustos 1991 tarihinde üç üst ücret derecesine, .... intibak ettirilecektir." denilmektedir. Dosyadaki bilgi ve belgelere göre davacı işçi jandarma astsubay okulu diploması sahibi olduğu dikkate alınarak davalı idarece sözleşmenin anılan hükmü uyarınca üç üst dereceye intibak ettirilmiş, ancak yapılan denetim üzerine intibakın hatalı olduğu, zira astsubay okulunun teknik ya da meslek okulu olarak nitelendirilemeyeceği kabul edilerek intibak işlemi iptal edilmiş ve yapılan fazla ödemeler geri alınmaya başlanmıştır.
Davacı açmış olduğu bu dava ile işverenin işleminin hatalı olduğunu iddia ederek işlemin iptali ile üç üst dereceye intibakının yapılması isteğinde bulunmuş, mahkemecede istek doğrultusunda hüküm kurulmuştur.
Taraflar arasındaki uyuşmazlık jandarma astsubay okulunun teknik okul niteliğinde olup olmadığı noktasında toplanmaktadır. Yukarıya metni aynen geçirilen toplu iş sözleşmesinin hükmünde astsubay okuluna yer verilmiş değildir. Gerçekten bu hükümde çırak okulu, orta sanat okulu, sanat enstitüsü, endüstri meslek lisesi, teknisyen okulu, teknik lise ve muadili meslek okullarıyla ön lisans ve meslek yüksek okulu üzerinde durulmuştur. Burada önemli olan okulun teknik nitelikte olmasıdır. Jandarma astsubay okulunun bu nitelik olduğu düşünülemez. Bu durumda davacının kabulü hatalı olduğu gibi, işvereni işlem yapmaya zorlayıcı nitelikte ".... 3 üst derece intibakın davacıya verilmesinin tespitine" şeklinde hüküm kurulması olanağı yoktur. O halde karar bozulmalıdır.
SONUÇ : Temyiz olunan kararın bu nedenle BOZULMASINA, 24.06.1996 gününde oybirliğiyle karar verildi.