 |
T.C.
YARGITAY
9. Hukuk Dairesi
E. 1996/13431
K. 1996/22203
T. 2.12.1996
Yargıtay içtihatları bölümü
Yargıtay Kararı
YASAKLANMIŞ HAKLARIN GERİ VERİLMESİ
SENDİKA YÖNETİCİSİ OLABİLME KOŞULU
KARAR ÖZETİ : Yasaklanmış hakların geri verilmesi (iadesi) kararı; geriye doğru yürümeyip, ileriye yönelik olduğundan, sendika yönetim kurulu üyeliğine seçildiği tarihte yasaklı olanın süresi dolunca, hakkının sonradan geri verilmesi, üyeliğe geçerlik kazandırmaz.
(2821 s. Sendikalar K. m. 5, 14)
(647 s. CİK. m. 7)
Sami adına Avukat (A.O.) ile; 1- Çalışma Genel Müdürlüğü adına Avukat (P.U.), 2- Teksif Sendikası Genel Başkanlığı aralarındaki dava hakkında, (Konya Ereğli İş Mahkemesi)'nden verilen 19.4.1996 günlü ve 41 9/99 sayılı hüküm davalı avukatınca temyiz edilmiş olmakla; dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü:
Davalı Sendikanın, Konya Ereğli Şubesi'nin 18.12.1994 tarihli olağan genel kurul toplantısında; davacı, yönetim kuruluna üyeliğe seçilmiştir. Bunun üzerine, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Konya Bölge Müdürlüğü, 9.9.1995 tarihli yazısı ile Valilikçe "yasaklanmış hakların iadesi" kararı, önceden hakkında verilmiş ve infaz edilmiş olan mahkumiyet kararını ortadan kaldırmayacağından 2821 sayılı Sendikalar Kanununun 5. ve 14. maddeleri karşısında adı geçenin sözü edilen sendikanın zorunlu yönetim ve denetim organlarına seçilemeyeceği gerekçesiyle şube yönetim kurulu üyeliğinden alınması istenmiş olup, sendikaca bu istek olumlu karşılanarak adı geçen, yönetim kurulu üyeliğinden alınmıştır. Bundan sonra davacı Konya Ereğli Ağır Ceza Mahkemesi'nce 12.1.1995 tarih, 1995/2 D İş sayılı kararı ile yasaklanmış haklarının iadesine karar verilmesi üzerine görevden alınma kararının iptali ile yeniden yönetim kuruluna alınmasını istemiştir.
Mahkemece, dava kabul edilerek davalı sendika genel yönetim kurulunun davacı hakkındaki şube yönetim kurulu üyeliğinden alınmasına ilişkin kararın iptali ile yeniden şube yönetim kurulu üyeliğine kabulüne hüküm kurulmuştur.
Yargıtay'ın yerleşmiş uygulamasına göre, bir defa kesinleşmiş kararla yasaklanmış hakların iadesine karar verildikten sonra engel halin ortadan kalktığının kabulü gerekir. Ancak somut olayda, sorunun halledilebilmesi için engel hali bulunan davacının yönetim kuruluna seçildiği 18.12.1994 tarihindeki durumunun göz önünde tutulması gerekir. Bu tarihte mevcut olan engel halin daha sonra kaldırılmış olması ile davacı yönetim kurulu üyeliği statüsünü kazanmış olamaz. Diğer bir deyişle, yasaklanmış hakların iadesi kararı geleceğe yöneliktir. Bu nedenle genel kurulun toplandığı tarihte engel hali bulunduğu anlaşılan davacının yönetim kurulu üyeliğine seçilmesine olanak bulunmadığına göre, açılan davanın mahkemece reddine karar verilmesi gerekirken aksine düşünceler ile kabulü yasaya aykırı olup bozmayı gerektirmiştir.
SONUÇ : Temyiz edilen kararın yukarıda açıklanan sebeple (BOZULMASINA), 2.12.1996 gününde oybirliğiyle karar verildi.