 |
T.C.
YARGITAY
9. Hukuk Dairesi
E. 1996/10110
K. 1996/19135
T. 8.10.1996
Yargıtay içtihatları bölümü
Yargıtay Kararı
ÜCRET ALACAĞI
FAZLA ÇALIŞMA PARASI
ÖZEL ÖĞRETİM KURUMLARI
KARAR ÖZETİ : Davacı, fazla çalışma parası ve ücret alacağının ödetilmesi için dava açtığından, 625 sayılı Kanunun 33. maddesine göre; "Özel okullarda yöneticilik ve eğitim-öğretim, hizmeti yapanlara kıdemlerine göre dengi resmi okullara ödenen aylık ile sosyal yardım kapsamındaki ek ödeme tutarlarından az ücret verilemez
Şayet davacının eline geçen miktar daha az ise, aradaki farkın hüküm altına alınması, aksi halde her iki isteğin reddine karar verilmesi gerekir.
(625 s. ÖÖK. K. m. 33)
Taraflar arasındaki, fazla çalışma parası, hafta tatili gündelikleriyle ücret alacağının ödetilmesi davasının yapılan yargılaması sonunda; ilamda yazılı nedenlerle gerçekleşen miktarın faiziyle birlikte davalıdan alınarak davacıya verilmesine ilişkin hükmün süresi için de duruşmalı olarak temyizen incelenmesi davalı avukatınca istenilmesi üzerine dosya incelenerek, gereği konuşulup düşünüldü:
1- Dosyadaki yazılara, toplanan delillerle kararın dayandığı kanuni gerektirici sebeplere göre, davalının aşağıdaki bendin kapsamı dışında kalan temyiz itirazları yerinde değildir.
2-Davacı öğretmen; Bakanlar Kurulunun 25.1.1986 tarih, 86/10340 sayılı kararnamesi kapsamındaki yönetim karşılığı ders niteliğinde egzersiz ücreti alacağı ile yönetim görev karşılığı ek ders ücreti alacağının hüküm altına alınmasını istemiş, davalı ise; Milli Eğitim Bakanlığı'ndaki eş görevlerde bulunan personele verilenden daha fazlasının davacıya ödendiğini, bu nedenle de bu isteklerin reddine karar verilmesi gerektiğini savunmuştur.
Mahkemece, istek gibi hüküm kurulmuştur.
Davacının, davalıya ait özel okulda yönetici olduğu konusunda taraflar arasında uyuşmazlık yoktur. Bakanlar Kurulu kararnamesine göre, istenilen iki kalem alacağı özel okul yöneticilerinin de istemeye hakkı bulunup bulunmadığı hususu uyuşmazlığı oluşturmaktadır. Sorunun çözümlenebilmesi için, 625 sayılı Özel Öğretim Kurumları Kanununun değişik 33. maddesinin 1. fıkrasının göz önünde tutulması gerekir. Bu fıkrada, "özel okullarda yöneticilik ve eğitim-öğretim hizmeti yapanlara kıdemlerine göre (emekliler hariç) dengi resmi okullara ödenen aylık ile sosyal yardım kapsamındaki ek ödeme tutarlarından az ücret verilemez" denilmektedir. Bu fıkra ile resmi okullar ile özel okullarda çalışan ve yönetici kadrosunda bulunanlar arasında bir denge oluşturulması öngörülmüştür. Yani, özel okullarda çalışanların resmi okullarda çalışanlardan daha az ücretle çalıştırılması önlenmek istenmiştir. Ayrıca belirtmek gerekir ki, Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı okullarda çalışan yönetici öğretmenlere çeşitli adlar altında yapılan her ödemenin, mutlaka özel okullardakilere de yapılması amacı güdülmüş değildir. Bu açıklamalara göre mahkemece yapılacak iş, davacının eline geçen ücret ve eklerinin toplamının ne olduğunun belirlenmesi ve aynı durumdaki resmi okul yönetici öğretmeninin eline geçen miktar da tesbit edildikten sonra karşılaştırılmasının yapılmasıdır. Şayet davacının eline geçen miktar daha az ise, aradaki farkın hüküm altına alınması, aksi halde bu iki isteğin reddine karar verilmesi gerekir. Bu hususlar dikkate alınmadan hüküm kurulmuş olması hatalı olup bozmayı gerektirmiştir.
SONUÇ : Temyiz olunan kararın yukarıda yazılı sebepten (BOZULMASINA), davalı yararına takdir edilen 6.000.000 TL. duruşma avukatlık parasının karşı tarafa yükletilmesine ve peşin alınan temyiz harcının istek halinde ilgiliye iadesine, 8.10.1996 gününde oyçokluğuyla karar verildi.
KARŞI OY YAZISI
Davacıya, yönetim görev karşılığı ek ders ücreti ve yine yönetim karşılığı ders niteliğinde eksersiz ücretinin ödenmediği dava dosyası içeriğinden anlaşılmış bulunmaktadır. Gerçekten, 25.1.1986 tarihli, 86/10340 sayılı Bakanlar Kurulu Kararının 3. maddesinde; müdür, başmüdür muavinleri ile müdür muavinleri için fiili yaptıkları ders ücretleri yanında, haftada 12 saat ek ders ücretinin verileceği kurala bağlanmıştır. Öte yandan, 625 sayılı Yasanın 33. maddesi hükmüne göre; özel öğrenim kurumlarında da, dengi resmi okullarda öğretmen ve yöneticilere ödenen ücret ve ek ödemelerin, sosyal yardımların daha az düzeyde olmaması gerekir. Bilirkişi raporunda, davacıya bu ücretlerin ödenmediği, ayrıntılı bir biçimde belirlenmiştir. Açıkladığım bu gerekçe ile yerel mahkeme kararının o n a y l a n m a s ı görüşündeyim.
Ekrem SERİM
Üye
KARŞI OY YAZISI
Mahkemece verilen karar usul ve yasaya, Dairemizin yerleşik uygulamasına uygun olduğundan,
o n a n m a s ı düşüncesiyle çoğunluk görüşüne katılamıyorum.
Cevdet İlhan GÜNAY
Üye